Vodeće europske nogometne lige protive se planu Međunarodne nogometne federacije (FIFA) koja želi uvesti dva nova natjecanja - Svjetsko klupsko prvenstvo sa 24 sudionika, te Ligu nacija.

"FIFA djeluje s jasnim nedostatkom konzultacija i transparentnosti", izjavio je predsjednik Udruženja europskih profesionalnih nogometnih liga (EPFL) Lars-Christer Olsson dodavši: "Ovaj proces me podsjeća na metode stare FIFA-e za koju sam mislio da je stvar prošlosti".

Olsson je kritizirao FIFA-inu namjeru da na Svjetskom prvenstvu klubova sudjeluju 24 momčadi, kao i plan da se globalna Liga nacija za reprezentacije igra svake dvije godine.

"FIFA-in plan da podijeli više od dvije milijarde dolara za Svjetsko klupsko prvenstvo samo bi povećao financijski jaz između evropskih klubova," dodao je predsjednik EPFL-a čije su članice engleski Premiership, španjolska La Liga...

Lige su pozvale i druge europske nogometne dužnosnike da se "čvrsto suprotstave i zajedno zaustave ovu jednostranu inicijativu FIFA-e", prenosi Hina.

Od 2021. godine na Svjetskom klupskom prvenstvu trebala bi nastupiti 24 kluba umjesto sadašnjih sedam, a predsjednik FIFA-e Gianni Infantino želi pokrenuti i globalnu Ligu nacija po uzoru na natjecanja koja su već pokrenuli UEFA i CONCACAF. 

Utakmice FIFA-ine Lige nacija igrale bi se u rujnu, listopadu i prosincu. Kako bi financirala novu verziju Svjetskog klupskog prvenstva i Lige nacija, FIFA se oslanja na privatne sponzore koji bi u razdoblju od 2021. do 2033. godine trebali uložiti oko 25 milijardi dolara.