Još jedna uspješna akcija prijevoza organa. U njoj je sudjelovao i vladin zrakoplov koji je obavio hitni medicinski let na relaciji Zagreb – Graz – Zagreb.

Pacijent je čekao u zagrebačkoj bolnici Dubrava. Od zahtjeva za hitnim prijevozom srca iz Graza do stola u operacijskoj sali trebalo je 7 sati.

Nije prošlo ni 24 sata otkako je Josip Bešlić (60) dobio novo srce. U novom tijelu ono besprijekorno kuca.

-Osjećam se odlično s obzirom da sam sinoć imao transplantaciju srca, osjećam se izvrsno. Osjećam promjene u disanju, osjećam velike promjene općenito na sebi, govori.

Srce je čekao 70 dana. Zbog infarkta bilo mu oštećeno 75 posto srca. Kada je stigao poziv, kaže, bio je zatečen. Sve je počelo jučer pozivom iz Eurotransplanta.

-Kada se dobije takav organ obavještava se naš nacionalni transplantacijski koordinator u ministarstvu zdravstva i on pokreće cijeli postupak, pojašnjava predsjednik Hrvatske donorske mreže Nikola Žgrablić.

Informacija da je došlo novo srce stigla je u KB Dubrava.

-Tu nam je vlada naša izašla u susret, posudili su zrakoplov i tim zrakoplovom je ekipa odletjela u Graz po srce, 17 minuta je trajao let, govori Igor Rudež, pročelnik Zavoda za kardijalnu i transplantacijsku kirurgiju KB Dubrava.

Jer u ovom je slučaju svaka sekunda važna. Od eksplantacije do ponovnog pokretanja srca ne smije proći više od 4 sata.

-U ovom slučaju sve skupa je to trajalo 2 i pol sata tako da bez vladinog aviona to ne bismo uspjeli napraviti u tako rekordno kratkom vremenu, dodaje Rudež.

U cijeloj akciji sudjelovalo je 100-tinjak ljudi. Srce je dočekao tim od 20 liječnika različitih specijalnosti, sestara, tehničara. Bilo je to deveto presađeno srce ove godine.

Srce u Hrvatskoj još čeka 35 pacijenata. Toliko ih je ukupno prošle godine i transplantirano. Po tome je RH nakon Slovenije druga u svijetu.