Predsjednik Vladimir Putin naredio je provjeru kompletnih oružanih snaga, izjavio je ministar obrane Sergej Shoigu. Provjerom će se utvrditi jesu li ruski vojnici kao i cjelokupni sustav spremni za rat, navodi državna novinska agencija TASS.

Pripreme su već počele.

"U skladu s odlukom vrhovnog zapovjednika oružanih snaga, počela je provjera zračnih snaga kako bi se utvrdila njihova spremnost za obavljanje borbenih zadataka", rekao je Shoigu, a prenosi TASS. Kazao je i kako "posebnu pažnju treba posvetiti borbenim upozorenjima, raspoređivanju protuzračne obrane u slučaju rata kao i postavljanju zračnih grupacija da bi se odbila agresija".

Ove ruske pripreme dolaze uslijed sve veće napetosti između Rusije i NATO-a. NATO je u sklopu provođenja operacije "Atlantska odlučnost" rasporedio tenkove i vojsku na estonsko-ruskoj granici. Najnoviji je to odgovor na strepnje da bi Rusija mogla eventualno započeti invaziju na baltičke zemlje, prenosi Dnevnik.hr.

S druge strane, Rusija "bilda" svoje naoružanje, a u planu za ovu godinu je nabava više od 900 novih tenkova te 170 borbenih zrakoplova.