Vlade širom svijeta u srijedu su obećale milijarde dolara kredita i ulaganja u obnovu Iraka, zemlje koja se oporavlja od trogodišnjeg rata protiv radikalne grupe Islamska država.

Irak je osigurao skoro 25 milijardi dolara u prvih nekoliko sati posljednjeg dana međunarodne donatorske konferencije u Kuwait Cityju, koja je još u tijeku.

Vlada u Bagdadu tvrdi da joj je potrebno skoro 90 milijardi dolara nakon okrutnog rata u kome su ekstremisti Islamske države uništili kuće, škole, bolnice i ekonomsku infrastrukturu, raseljavajući milijune ljudi.

Najveći donatori do sada su Britanija i Turska. Britanija je priopćila da će odobriti Iraku kredit od milijardu dolara godišnje tijekom naredna dva desetljeća.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je da će njegova zemlja dati pet milijardi dolara kredita i investicija, ne konkretizujući odredbe pomoći. Zalivske države, predvođene zemljom domaćinom Kuvajtom, obećale su pet milijardi dolara ulaganja, putem kreditiranja i finansiranja izvoza. Zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova priopćio je da će Teheran doprinijeti naporima stabilizacije putem privatnog sektora, ne objavljujujući konkretnu cifru financsijske pomoći.

Irak je priopćio da će desetogodišnji plan obnove koštati 88,2 milijardi dolara, od kojih će 22 milijarde biti dodijeljene odmah. Vlada premijera Haidera al-Abadija nada se da će međunarodna zajednica ispuniti svoja obećanja financijske pomoći za obnovu nakon okončanja velikih borbenih operacija protiv Islamske države, prenosi AFP.