Vlada odustaje od monetizacije autocesta, država će ići u javnu ponudu s mirovinskim fondovima i građanima, izjavio je premijer Zoran Milanović na susretu Kluba izvoznika u Koprivnici.

Referendumska inicijativa "Ne damo naše autoceste" prikupila je više od 460.000 potpisa protiv monetizacije. Odluku o održavanju referenduma trebao bi donijeti Sabor nakon što Ustavni sud donese ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja.

Predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić izjavio je kako inicijativa "Ne damo naše autoceste" ne odustaje od referenduma. Pričekat ćemo odluku Vlade kojom će potvrditi ovu izjavu premijera Milanovića, rekao je te dodao kako ova odluka ne utječe na referendum jer on i nije bio usmjeren protiv odluke vlasti Kukuriku koalicije, prenosi HRT.

Referendum je usmjeren protiv potencijalnih odluka bilo koje buduće vlasti. Tražimo izmjenu Zakona o cestama, kojim se izgrađene autoceste ne mogu davati u koncesiju za javne usluge i na tome ćemo inzistirati do kraja. Referenduma će svakako biti i vjerujem da ćemo njime dugoročno onemogućiti monetizaciju autocesta, izjavio je Stanić.