Na odluku hrvatskih vlasti o zabrani ulaska u Hrvatsku srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina u Hrvatsku, vlada Srbije će danas, prema pisanju beogradskih medija, donijeti recipročnu mjeru zabrane ulaska hrvatskog ministra obrane Damira Krstičevića u Srbiju.

Kako prenose srbijanski mediji, najprije se razmišljalo da se mjera zabrane ulaska u Srbiju primjeni na ministricu vanjskih i eurpskih poslova Mariju Pejčinović Burić, čije ministarstvo se prvo obznanilo odluku o zabrani dolaska Vulina u Hrvatsku. Nakon toga se razmišljalo da se zabrana ulaska u Srbiju odnosi na ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda. Ipak je na kraju odlučeno da se, „zbog reciprociteta", zabrana dolaska u Srbiju izreče hrvatskom ministru obrane Damiru Krstičeviću, ranijem višegodišnjem zapovjedniku slavne IV brigade Hrvatske vojske.

Srbijanski mediji ne navode kako ministar Krstičević uopće nije namjeravao niti misli putovati u Srbiju za razliku od Vujina koji je uz prethodne prijetnje i omalovažavanje države Hrvatske namjeravao doći u Jasenovac.

Ministar Tomo Medved

Hina je ranije javila da je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio u četvrtak kako ga ne zabrinjava moguća odluka srbijanske Vlade po kojoj bi mu bio zabranjen ulazak u tu zemlju, pozvavši Srbiju da se pozabavi stanjem u svojoj državi, suoči se sa činjenicama iz novije povijesti te osobama koje i danas prema Hrvatskoj upućuju ratno huškačke poruke.

"To su njihove unutarnjopolitičke stvari i što se mene osobno tiče, apsolutno me to ne zabrinjava. Predlažem im da se pozabave svojim unutarnjopolitičkim pitanjima i suoče sa činjenicama iz novije povijesti", rekao je ministar Medved novinarima ispred zgrade Vlade upitan kako komentira da bi se mogao naći na popisu osoba kojima je zabranjen ulazak u Srbiju.

Ministar hrvatskih branitelja istaknuo je kako je Republika Hrvatska donijela ispravnu odluku nakon niza provokacija i ratno huškačkih izjava srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina, dodavši kako reciprocitet kojeg najavljuju iz Srbije, nema nikakvog smisla.

Ministar Medved naglasio je kako je hrvatska država znala i znat će uvijek naći odgovarajući način vođenja unutarnje i vanjske politike.

Podsjetio je da je Republika Hrvatska na svome državnom teritoriju vodila pravedan i obrambeni Domovinski rat, ponovivši kako nema smisla traženje Srbije nekakvih oblika reciprociteta.

Ministar Medved  također je rekao kako ne želi ulaziti u unutarnje odnose u Republici Srbiji, ocjenivši kako bi bilo dobro da se u Srbiji pozabave stanjem u svojoj zemlji i  osobama koje i danas iz Srbije prema Hrvatskoj upućuju ratno huškačke poruke.
Upitan treba li hrvatska Vlada reagirati ukoliko mu Srbija zabrani ulaz u tu zemlju, ministar Medved je rekao kako je uvjeren da će Vlada RH i sva hrvatska tijela pronaći odgovarajući odgovor.

"Tu se radi o ozbiljnom političkom incidentu na način da se potpuno krivo sagledava i percipira stanje. Umjesto da se pozabave svojim dužnosnicima i da zaustave takav pristup prema Republici Hrvatskoj, neka se suoče s prošlošću, neka svoj narod suoče s prošlošću i sa svim onim što su činili 90-tih godina u Republici Hrvatskoj", istaknuo je ministar hrvatskih branitelja.

Podsjetio je i kako iz Hrvatske prema Srbiji u zadnjih nekoliko godina nije bilo nikakvih poruka ili postupanja koji bi na bilo koji način motivirale za postupanje na takav način.

Ministar Medved naglasio je kako Republika Hrvatska vodi odgovornu politiku, članica je NATO-a i Europske unije te gradi državu na temelju pravednosti i Domovinskog rata, i na tome će i ostati, piše Fenix-magazin.