Otkako je postignut konsenzus da se 20. godišnjica operacije Oluja obilježi (i) 4. kolovoza u Zagrebu, Glavni stožer Oružanih snaga RH posljednjih dana intenzivira razgovore sa sudionicima vojnog mimohoda, piše Večernji list.

Među 3000 pripadnika vojske i policije posebno mjesto svakako imaju i veterani, no kako kažu u braniteljskim krugovima, malo je nedostajalo da jubilarna obljetnica prođe bez njih.

Naime, na sastanku održanom protekli tjedan s delegacijom MORH-a koju su činili brigadni generali Ivan Jurić i Mladen Fuzul, predstavnici branitelja iznijeli su prijedlog prema kojem će mimohodu nazočiti pripadnici ratnih postrojba koje su sudjelovale u operaciji Oluja, ponajprije invalidi i stradalnici, no kada je spomenuta nazočnost pripadnika HVO-a, predstavnici MORH-a tome su se usprotivili.

- Ponudili su da HVO prisustvuje mimohodu bez oznaka svoje postrojbe, praktički u tajnosti, na što nismo mogli ni željeli pristati.
Pa zna se koji je i koliki njihov doprinos operaciji Oluja - otkriva za Večernji list jedan od sudionika sastanka, koji je tada prekinut bez ikakvih rješenja.

U danima koji su sulijedili dio branitelja bio je toliko ogorčen da se razmatrala opcija da ratne postrobje potpuno izostanu s mimohoda.

Osim bivših gardista i specijalaca, i Josip Đakić je među prvima kazao kako nema šanse da HVIDR-a sudjeluje, dok su neki branitelji, poput komodora Ivice Tolića, zastupali opciju bojkota mimohoda - sve dok traje prosvjed u Savskoj 66.

No, prema riječima Dražimira Jukića, predsjednika Zbora gardijskih brigada, iz MORH-a je u konačnici stigla informacija prema kojoj će u ešalonu veterana ipak sudjelovati HVO.

Tu informaciju potvrdila je i glasnogovornica Ministarstva Ana Bulić, no tvrdi da prijepora oko toga pitanja nije ni bilo.

- Na vojnom mimohodu sudjelovat će i HVO, no tijekom spomenutog sastanka ministar Kotromanović bio je službeno u Bruxellesu pa se čekalo da nakon povratka odobri zahtjev branitelja, što je i učinio, kaže glasnogovornica, dodajući da im branitelji još nisu dostavili popis.

Oni će idući tjedan usuglasiti svoje stavove, no sudjelovanje u mimohodu onih najzaslužnijih, prema svemu sudeći, više neće biti upitno.