Siniša Skočibušić, v.d. ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo FBiH, izjavio je kako će idućeg tjedna krenuti postupna podjela po županijama danas pristiglih kineskih cjepiva.

On nije želio otkriti koliko je današnja pošiljka koštala FBiH. Ranije je navođeno da su detalji ugovora nabavke tajni.

-Rok trajanja cjepiva Sinopharm je dvije godine. Nalazit će se u skladištu Hercegovinalijeka. Raspoređene će biti prema svim županijama po postotku koji je određen. Podjela je od idućeg tjedna postupno. Sada ide kontrola prve serije u Agenciji za lijekove BiH. Svi se moramo odazvati cijepljenju i iskoristiti sve doze kako bismo bili spremni za četvrti val - poručio je Skočibušić.

Ispred Vlade Federacije BiH novinarima se obratio dopremijer Vesko Drljača.

-Zadovoljstvo mi je što uime Vlade FBiH nazočim realizaciji ugovora nabavke 500.000 doza cjepiva. Ugovor je zaključen krajem lipnja izravno sa proizvođačem Sinopharm bez posrednika. Ovaj ugovor ima poseban značaj i hvala Vladi NR Kine, Sinopharmu i čestitam Zavodu za javno zdravstvo FBiH i direktoru Siniši Skočibušiću koji je pokazao visok stupanj aktivnoti i agilnosti u ovom poslu -rekao je Drljača.

Zamjenik kineskog veleposlanika Miao Dake je izjavio da je ovo pokazatelj tradicionalnog prijateljstva dvije zemlje.

- Za BiH je Kina daleka zemlja, ali udaljenost ne smije biti prepreka za prijeteljstvo i suradnju, posebno u ovom teškom vrijemenu - rekao je Dake.

Zašto cijena ostaje tajna nije jasno. Osobito kada znamo kako je prošla suradnja sa Kinezima oko respiratora završila.