Novoimenovana Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, na čelu s predsjednicom Marijom Buhač, održala je danas prvu – konstituirajuću sjednicu. Predsjednica Buhač u uvodnom je obraćanju kolegama poželjela uspješan rad. Istaknula je kako je svjesna zadaća i odgovornosti koje stoje pred Vladom, ali i kako ne sumnja da će timskim radom znati odgovoriti na sve izazove.

Vlada je danas usvojila Informaciju Ministarstva financija o stanju prihoda na jedinstvenom računu riznice, kao i Izvješće o izvršenju Proračuna za razdoblje od 1. siječnja do 30. rujna 2023. godine. Analizirano je stanje po ministarstvima, upravama i drugim uredima i službama, sve s ciljem pripreme za izradbu konačnog Prijedloga izmjena i dopuna Proračuna za 2023. godinu. Na tomu tragu, ministri su podnijeli izvješća o stanju u svojim resorima, s posebnim osvrtom na financijske obveze koje je bitno okončati do isteka tekuće godine. Usvojen je Zaključak da se Ministarstvu financija dostave sve primjedbe i prijedlozi u svezi s izradbom Izmjena i dopuna Proračuna.

Razmatrajući aktualnu problematiku u svezi sa štrajkom zdravstvenih djelatnika, Vlada je, na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, danas donijela Rješenje o imenovanju novoga Pregovaračkog tima Vlade HNŽ-a koji će nastaviti razgovore s predstavnicima reprezentativnog sindikata za djelatnost zdravstva. Pregovarački tim čine: ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Milenko Bevanda, ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Ante Kvesić, ravnatelj Kantonalne bolnice dr. Safeta Mujića Zlatko Guzin, v.d. ravnateljice Zavoda zdravstvenoga osiguranja HNŽ-a Ana Vidačak, ravnatelj Doma zdravlja Stolac Kazimir Raguž i ravnateljica Doma zdravlja Jablanica Alma Budim Hondo.

U izjavama za medije nakon sjednice Vlade, predsjednica Buhač i ministar financija Adil Šuta govorili su o zatečenomu stanju, ističući kako će ključno načelo rada Vlade biti da će preuzimati obveze samo za ono za što postoje osigurani financijski izvori.

- Konstituirajuća sjednica bi trebala, po tradiciji, biti svečana, ali nažalost mi nemamo prostora za slavljenje. Morali smo donijeti neke ključne dokumente kako bismo riješili trenutačne goruće probleme u sustavu. Tu mislim na štrajk zdravstvenih djelatnika, na neisplaćene plaće u određenim dijelovima toga sustava i sl. Primarni nam je cilj napraviti detaljnu analizu financijskoga stanja i donijeti konkretne zaključke vezano za izradbu Izmjena i dopuna Proračuna za 2023. i Nacrta proračuna za 2024. godinu, s obzirom na to da se bliži kraj godine i da su to dokumenti koji bi trebali biti usvojeni do 31. prosinca tekuće godine – kazala je predsjednica Buhač.

Ministar Šuta je dodao da su predsjednica i ministri danas upoznati sa stanjem financija, zatečenim obvezama, dugovanjima i stanju na računu.

- Očekujem da ćemo zajedničkim radom u predstojećemu razdoblju, kroz financijske dokumente, našim sugrađanima osigurati bolje ukupno stanje koje je sada jako složeno. Međutim, vjerujem u ovaj tim – izjavio je Šuta.

Ministar Bevanda novinarima je govorio o budućim koracima u smjeru rješavanja pitanja štrajka zdravstvenih djelatnika, poručujući kako su stajališta Vlade i sindikata značajno približena i kako vjeruje u skoro postizanje dogovora.

- Mislim da smo približili stajališta o načinu kako riješiti ova pitanja odnosno zahtjeve sindikata u zdravstvu. Danas smo donijeli nekoliko ključnih odluka u tomu smislu. Prije svega, predložili smo novi Pregovarački tim i tražit ćemo samo da se u zdravstvenomu sustavu ispoštuje načelo hijerarhije. To znači da pri donošenju odluka moramo znati tko je tko u sustavu i prema tomu se orijentirati – poručio je ministar Bevanda.