Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović i predstavnici zdravstvenih ustanova korisnika pomoći potpisali su u ponedjeljak u Sarajevu zapisnik o primopredaji medicinske opreme koja je osigurana u sklopu granta pomoći vlade Japana Bosni i Hercegovini.

Ministar Osmanović je kazao da je medicinska oprema donirana na osnovu Sporazuma o grantu vlade Japana i BiH zaključenog između Vijeća ministara BiH i vlade Japana 14. ožujka 2013. godine. Ukupna vrijednost donacije za sektor zdravstva iznosi oko 1,4 milijuna KM i realizirana je u dva dijela.

U listopadu prošle godine realiziran je prvi dio donacije nabavkom opreme za endoskopiju, a danas prisustvujemo primopredaji opreme nabavljene u sklopu drugog dijela donacije. Univerzitetski klinički centar Sarajevo, Klinika za radiologiju; JZU Bolnica ''Sveti apostol Luka'' Doboj; JZU Bolnica ''Dr. Mladen Stojanović'' Prijedor će dobiti aparate za kompjutersku radiografiju, kazao je ministar Osmanović.

Istaknuo je da vlada Japana nastavlja podršku Bosni i Hercegovini jačanjem kapaciteta zdravstvenih ustanova, a time i stvaranja uvjeta za dugoročno i održivo pružanje zdravstvenih usluga u zajednici.

Veleposlanik Japana u BiH Kazuya Ogawa je kazao da je medicinska oprema nabavljena u okviru neprojektne pomoći vlade Japana.

Osim ove opreme čija je vrijednost 45,5 milijuna japanskih jena ili oko 650 tisuća KM, tri medicinske ustanove kao i zdravstveni centar Brčko dobile su prošle godine dodatnu medicinsku opremu proizvedenu u Japanu, čija je ukupna vrijednost 45,4 milijuna japanskih jena, odnosno oko 665 tisuća KM, kazao je veleposlanikOgawa.

Po njegovim riječima, nabavka napredne medicinske opreme samo je jedna komponenta projekta „Japanska neprojektna pomoć" za nabavku japanskih industrijskih proizvoda čija je ukupna vrijednost 200 milijuna japanskih jena, odnosno oko 3,2 milijuna KM.

Naveo je da su ovaj projekt zajednički implementirali Ministarstvo civilnih poslova i Ministarstvo sigurnosti BiH.

Ministarstvo civilnih poslova BiH bilo je odgovorno za realizaciju dijela granta koji se odnosi na zdravstveni sektor, dok je Ministarstvo sigurnosti BiH bilo zaduženo za nabavku vozila za spašavanje u slučaju poplava, a koja će uskoro biti isporučena upravama za civilnu zaštitu FBiH, RS-a i Brčko Distrikta.

Od 1996. do danas vlada Japana je putem programa takozvane opće grant pomoći i malih grantova pomogla više od 50 zdravstvenih ustanova širom BiH osiguranjem sredstava za nabavku medicinske opreme i ambulantnih vozila. Do danas ta pomoć za zdravstveni sektor dostigla je 50 milijuna eura.

Predstavnici zdravstvenih ustanova koje su dobile medicinsku opremu, uz riječi zahvale, istaknuli su značaj donirane opreme za unapređenje njihovog rada.