Nakon što je većim dijelom obnovljen vozni park policije u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, nastavljen je proces opremanja policijskih snaga u ovoj županiji.

Vlada HNŽ-a u samo tjedan dana donijela je dvije odluke vrijedne skoro milijun maraka, a odnose se na nabavu novih policijskih odora i naoružanja, piše Večernji list BiH.

Nove odore

Prema planu javnih nabava MUP-a HNŽ-a za 2018. godinu, planirana je nabava šapki, ljetnih i zimskih hlača, jakni, košulja dugih rukava, kišnih kabanica, jakni od flisa i čarapa. To sve će ovu županiju koštati 512.800 maraka, a taj iznos je odobren na sjednici prije tjedan dana.

Ovoga tjedna Vlada HNŽ-a je odobrila 338.500 maraka za nabavu novog naoružanja.

Prema dokumentima koje smo dobili iz Vlade, radi se o nabavi 100 pištolja, 51 automatske puške i dvaju snajpera. Kako je objavljeno u planu javnih nabava za 2018. godinu, na pištolje planiraju potrošiti 120.000 KM, na snajpere 40.000 KM, a na automatske puške 178.500 KM.

“Ovo su sve napori koji imaju za cilj poboljšanja sigurnosnog stanja u županiji i stvaranja uvjeta u kojima policija može odgovoriti na izazove s kojima se suočava. Očekuje se kako će tijekom godine biti odobrena dodatna sredstva za opremanje policije, tako da na kraju godine možemo reći kako imamo dobro opremljene policijske snage sposobne izvršiti svoje zadaće u svakom trenutku”, rekli su nam naši sugovornici iz Vlade HNŽ-a.

Nabava skutera

MUP će za nabavu skutera izdvojiti 27.000 KM, dok će za uređaj za kontrolu radnog vremena izdvojiti 18.000 KM. MUP HNŽ-a planira nabaviti i alpinističku opremu te će za tu javnu nabavu izdvojiti 36.000 KM.

Planirana je i rekonstrukcija i održavanje sjedišta MUP-a te policijskih postaja u Čitluku, Konjicu, Jablanici i Čapljini.

Za ovu nabavu planirana je potrošnja 307.000 KM. Sredstva su osigurana iz proračuna i očekuje se kako će planovi biti provedeni tijekom ove godine.

MUP se već godinama suočava s političkim opstrukcijama zbog kojih je nekoliko stotina policajaca manje u službi nego što je planirano.

Ipak, navedeni procesi trebali bi popraviti sigurnosno stanje u županiji i omogućiti bolji rad policije.

(www.jabuka.tv)