Na današnjoj, 173. sjednici Vlada Hercegovačko-neretvanske županije usvojila je Odluku o pristupanju izradi Strategije za mlade HNŽ od 2022. do 2027. godine. Istaknuto je kako na području HNŽ postoje samo 4 lokalna vijeća mladih što otežava proces donošenja strategije čiji je prioritet konkretna pomoć mladima iz općina i gradova županije. Naglašeno je kako je interes strategije da županijska tijela, lokalne samouprave, sve udruge građana i subjekti društvene zajednice međusobnom suradnjom i zajedničkim djelovanjem doprinesu postizanju zajedničkih ciljeva koji se odnose na život mladih.

Iz resora Ministarstva za pitanja branitelja, Vlada je usvojila i Program utroška u iznosu od 4.103.760,00 KM od čega će se 3.570.000,00 KM izdvojiti za financiranje prava sukladno Zakonu o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji u HNŽ, te važećim podzakonskim aktima i programima, a 533.760,00 KM za financiranje braniteljskih udruga i organizacija.

Također, Vlada je usvojila odluku kojom će se pokrenuti izrada Strateškog plana za razvoj braniteljskog poduzetništva na području HNŽ za razdoblje od 2022. do 2027. godine.

Razmotren je i usvojen Plan korištenja sredstava posebne naknade za zaštitu i spašavanje u 2022. godini ukupne vrijednosti 1.288.162,33KM. Uz ostalo, za financiranje hitnih mjera i saniranje posljedica izdvaja se 414.632,46 KM, za preventivne mjere 257.632,46 KM, a za opremanje struktura civilne zaštite 487.081,16 KM.

Vlada je prihvatila Informaciju o posljedicama potresa na području HNŽ za razdoblje od 23. do 25. travnja 2022. godine. Istaknuto je kako je na području Stoca stradala jedna osoba, a nekoliko je osoba zadobilo lakše povrede. Nastala je znatna materijalna šteta na stambenim i poslovnim objektima, a uočeni su i zastoji na putnim pravcima. Prijavljeno je 90 oštećenja stambenih objekata. Na području Grada Mostara nije bilo prijava materijalne štete. Na području Grada Čapljine na više objekata je nastala materijalna šteta kao i na više parkiranih vozila uslijed pada crijepa, a medicinsku pomoć u Domu zdravlja Čapljina zatražile su 4 osobe s lakšim tjelesnim ozljedama. Završeno je saniranje dimnjaka i popravak krovišta na 7 stambenih zgrada i 54 obiteljske kuće.

Također, kako bi se na licu mjesta upoznali s posljedicama potresa i potrebama građana na pogođenim područjima, Izaslanstvo Vlade kojega će predvoditi predsjednik dr. sc. Nevenko Herceg, posjetit će sutra Stolac, Čapljinu i Ravno.

Na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede usvojeno je više odluka vezanih za lov kojima se daje potpora neprofitnim organizacijama u oblasti lovstva, korisnicima lovišta, a s ciljem unaprjeđenja gospodarenja lovištem kojega koriste, te doprinosi unaprjeđenju i promicanju lovstva na području HNŽ.

Usvojen je i Program utroška novčanih sredstava od naknada prikupljenih temeljem prenamjene poljoprivrednog zemljišta u iznosu od 414.000,00 KM.

Iz resora Ministarstva gospodarstva, usvojene su odluke o koncesiji za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije za elektroenergetski objekte i fotonaponske elektrane na lokaciji gospodarske zone  Hodovo-Grad Stolac i na lokaciji Čule-Grad Mostar.

Vlada je usvojila Odluku o realiziranju projekta „Boljim upravljanjem do bržeg ekonomskog rasta“, te će s UNDP-om i Vladom Kraljevine Norveške zajednički osigurati 100.000 KM.  Kroz planirane aktivnosti opremit će se Srednja građevinska škola Jurja Dalmatinca i JU Srednja građevinska škola u Mostaru kako bi se unaprijedila obuka kadrova potrebnih modernom gospodarstvu.

Na prijedlog Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša, donesena je potrebna odluka kojom se omogućava nastavak izrade Strategije razvitka turizma u HNŽ.