Vlada Hercegovačko-neretvanske županije danas je, na 11. redovitoj sjednici usvojila Uredbu o jedinstvenim kriterijima i pravilima za zapošljavanje branitelja i članova njihovih obitelji u HNŽ-u.

Uredbom je propisan postupak primjene Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji pri zapošljavanju na način da prioritet imaju članovi obitelji poginulih, umrlih i nestalih branitelja, ratni vojni invalidi, dobitnici ratnih priznanja i odličja, razvojačeni branitelji, kao i djeca i supružnici branitelja svih pobrojanih kategorija.

Primjena Uredbe odnosi se na sve prijeme u radni odnos u županijska tijela uprave, županijske upravne organizacije, jedinice lokalne samouprave, kao i u sve pravne subjekte čiji je osnivač Županija, jedinica lokalne samouprave, odnosno koje se financiraju iz njihovih proračuna s udjelom od najmanje 25 %. Korisnici prava po ovoj uredbi moraju imati prijavljeno prebivalište u HNŽ-u najmanje pet godina prije objave natječaja na koji se prijavljuju.

– U Programskim smjernicama Vlade jasno smo naznačili kako je naša trajna obveza skrb o sudionicima Domovinskoga rata i članovima njihovih obitelji, kao i dostojanstvo pojedinaca kroz trajno ostvarivanje njihovih stečenih prava kao stradalnika ili zaslužnih pojedinaca. Obvezali smo se unaprijediti opseg sveobuhvatne skrbi za branitelje i članove njihovih obitelji kroz programe koje provodi resorno ministarstvo. Uredba koja je danas dobila neupitnu potporu svih članova Vlade na tragu je proširenja i preciznije primjene prava branitelja i članova njihovih obitelji, ali i na tragu onoga što smo postavili kao jedan od prioriteta u našemu radu – komentirala je predsjednica Vlade Marija Buhač.