Vlada HNŽ zadužila je na sjednici Ministarstvo unutarnjih poslova da u što kraćem roku dostavi prijedlog imenovanja v.d. ravnatelja Policije i v.d. ravnatelja Uprave za administraciju i potporu te da odmah nakon njihovih imenovanja pripravi prijedlog za popunu potrebnog broja policijskih službenika.

''Vlada je od Skupštine HNŽ zatražila da izvrši izbor i imenovanje Neovisnog povjerenstva za odabir i reviziju i Javnog žalbenog biroa, te zadužila MUP da, odmah nakon imenovanja v.d. ravnatelja, dostavi prijedlog kandidata za imenovanje policijskog odbora i u što kraćem roku imenuje sva ostala radna tijela neophodna za funkcioniranje Ministarstva'', priopćeno je iz Vlade Hercegovačko-neretvanske županije.

Reakcija Vlade uslijedila je nakon što su dva policijska službenika pretukla mladića u Mostaru zbog nepoštivanja policijskog sata, nakon čega je uslijedio val prosvjeda protiv MUP-a u ovoj županiji.

Inače, problem imenovanja ravnatelja policije HNŽ-a vuče se još od 2014. godine kada je na to mjesto imenovan Ilija Lasić.

U međuvremenu, slučaj je završio na sudu koji je presudio da je Lasić imenovan nezakonito. Nakon toga, traženo je da Lasić napusti tu dužnost, a da se Neovisni odbor za imenovanje ravnatelja raspusti. No, njima je istekao mandat pa je Lasić nastavio obnašati dužnost ravnatelja do 2018. godine, a nakon njegov završetka nije imenovan novi ravnatelj policije. Hercegovačko-neretvanska županija tako je jedina u Federaciji BiH bez policijskog ravnatelja.

Problem za policajce, ali i za građane

Taj nedostatak najviše osjećaju policajci, kojima je ugrožena egzistencija, a kojih danas za normalno funkcioniranje nedostaje više od 200. Također, ni građani se ne osjećaju sigurno, posebice nakon događaja poput ovog nedavnog u Mostaru.

Izbor novog ravnatelja zastupnici u Skupštini HNŽ označili su kao prioritet još na prvoj sjednici nakon izbora 2018. godine, i sve se završilo na tome.

Na to ih je nedavno opomenuo i glavni županijski tužitelj Zdenko Kovač koji je rekao da se MUP u HNŽ urušava.

''Apeliram na ovaj dom, popravite stanje u MUP-u postavite zapovjednu strukturu'', rekao je, između ostalog, Kovač i naveo kako policijske istrage dobrim dijelom usporavaju tužiteljstvo.

Ministar MUP-a HNŽ Slađan Bevanda lopticu je tada prebacio Skupštini HNŽ, navodeći kako je ''Skupština ta koja treba pokrenuti pitanje imenovanja povjerenstva koje bi imenovalo ravnatelja policije te pokrenulo imenovanja potrebna za uspješniji rad policije i sve ono što godinama muči ovaj resor''.

''Mi smo iz MUP-a upozoravali Skupštinu HNŽ-a da mandat ističe i da je potrebno pripremiti procedure za imenovanje neovisnog povjerenstva za imenovanje ravnatelja. Nažalost, to povjerenstvo do danas nije imenovano, a iz razloga što je potrebno najmanje pola godine da se procedure završe'', rekao je Bevanda.

Vlast nema rješenje

Premijer HNŽ-a Nevenko Herceg rekao je ranije kako je ovo jedno od neriješenih pitanja Vlade kojoj je na čelu te da je ovo pitanje koje ''nije kvalitetno obrađeno i riješeno od milijun pitanja koja su riješena''.

''Morate dopustiti da nešto i ne možemo ili nismo bili u stanju i tražimo rješenja. Ali kad govorite o ravnatelju policije, iako nismo našli rješenje, pitanje sigurnosti i javnog reda i mira nikad nije bilo dovedeno u pitanje. Stanje sigurnosti iz godine u godinu je bolje'', rekao je Herceg.

Problem u vezi s izborom ravnatelja i drugih tijela glavni politički akteri u HNŽ, HDZ BiH i SDA godinama guraju pod tepih, a za brojne nedostatke iznalaze kvazirješenja.

Javnosti nikada nisu objasnili zbog čega su naprasno prekinuli proceduru formiranja Nezavisnog odbora, koji upravlja procesom izbora i imenovanja policijskog ravnatelja.

Osim toga što nema policijskog ravnatelja, u MUP-u HNŽ su upražnjene pozicije i tajnika Ministarstva, kao i direktora Uprave za administraciju i podršku.

Praktično, cijelim Ministarstvom rukovodi ministar Slađan Bevanda.

Bljesak.info