U Hercegovačko-neretvanskoj županiji u utorak je, kako piše Avaz, nastavljen pregovarački proces u vezi s formiranjem izvršne vlasti, a sastanak u zgradi Županijske skupštine održale su delegacije županijskih odbora HDZ-a BiH i SDA.

"Danas mogu potvrditi da smo bliže dogovoru za formiranje Vlade", izjavio je Stjepan Bošković novinarima nakon sastanka. Ipak, nije želio precizirati je li HDZ BiH, kao glavni pregovarač u HNŽ, bliže dogovoru sa SDA ili, pak, bloku koji predvodi SDP, a u kojem su DF i NiP, a s kojima su jučer vodili razgovore.

Potrebno 20 ruku

Bošković je kazao da je koalicijski kapacitet koji zajedno u HNŽ imaju HDZ BiH i SDA 18 ruku, a za potvrđivanje Vlade je neophodno 20 ruku.

"Stoga, moramo i dalje razgovarati, a do petka ćemo imati koalicijski kapacitet od 20 ili više ruku za formiranje Vlade, što bi se trebalo desiti idući tjedan. U kojem pravcu će to ići, na koji način ćemo ostvariti to, na nama je da u ova dva, tri dana iskomuniciramo".

Kazao je i da situacija u Srednjobosanskoj županiji, gdje su SDA i HDZ BiH postigle dogovor, neće biti uvjet za formiranje vlasti u HNŽ.

"HDZ BiH je taj koji ovdje ima kontrolni paket, a u SBŽ je to SDA, ali to neće biti vodilja za formiranje vlasti u HNŽ, međutim, uvažavamo te dobre odnose. Dakle, ne prejudiciram hoće li to u petak biti SDA ili stranke trojke. Ono što smo jučer čuli i što smo danas raspravili, bliže smo dogovoru, to mogu reći. Što se tiče HDZ-a 1990 i HRS-a, taj koalicijski kapacitet HNS-a je iza mojih leđa", rekao je Bošković.

Predsjednik ŽO SDA HNŽ, Edin Mušić je kazao da su se akteri sastanka usuglasili s činjenicom da je SDA u HNŽ druga stranka po broju osvojenih glasova i broju mandata.

Iskazali zadovoljstvo

Kazao je i da su iskazali zadovoljstvo radom Vlade HNŽ, kao i Skupštine, u proteklih osam godina te je cilj ostvariti zajedničku saradnju SDA i HDZ BiH i u narednom periodu.

"SDA je zainteresirana za funkcioniranje vlasti u HNŽ i mislim da ćemo po ovom modelu saradnje ova dva specifična kantona SBŽ i HNŽ, dakle na tom tragu pokušati iznaći dogovor narednih dana", kazao je on.

Rekao je i da je postignut izvjestan napredak poslije nekih dilema.

"Da budem iskren od jučer, pojavom nekih političkih subjekata, a tu mislim na zastupnike DF-a i pitanje je jesu li oba zastupnika u toj drugoj grupaciji", rekao je Mušić.

Objasnio je da pitanje učešća drugih političkih subjekata u strukturi vlasti traje više mjeseci.

"Vidite kako se stvari razvijaju na državnom nivou, a posebno na federalnom, što je posebna tema. HNŽ ima približnu sliku odnosa u SBŽ i mislim da je to po nama realnost za razliku od mono županija. Nadam se da će ova korektnost kakvu smo imali na današnjem sastanku prouzrokovati i konačno definiranje sporazuma", dodao je Mušić.