Na današnjoj, 71. sjednici Vlada je dala suglasnost na Kolektivni ugovor za službenike tijela uprave i sudbene vlasti u Federaciji BiH. Tijekom rasprave, istaknuti su višemjesečni napori na usuglašavanju Kolektivnog ugovora prihvatljivog za sve sudionike.

Raspravljajući Informaciju Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi u svezi sa zahtjevom sindikata uposlenih u zdravstvu u HNŽ, Vlada je usvojila Zaključak da, zbog činjenice kako se radi o vrlo složenom pravnom i financijskom izazovu, resorno Ministarstvo i Ured predsjednika Vlade u roku od deset dana organiziraju sastanak na koji će pozvati predstavnike Skupštine, Ministarstva financija i Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ, predstavnike osnivača zdravstvenih ustanova- Grada Mostara i općina u HNŽ, menadžmente zdravstvenih ustanova, te predstavnike suosnivača - Vlade F BiH, te Vlada Zapadnohercegovačke i Hercegbosanske županije i njihovih zavoda zdravstvenog osiguranja, kako bi zauzeli stav o sindikalnim zahtjevima i dogovorili sastav pregovaračkog tima, koji će pregovore sa sindikatima započeti 26. veljače 2018. godine.

Još jedanput je istaknuto kako je financijski okvir u kojem Vlada HNŽ može rješavati problematiku zdravstva usvojeni Financijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ za 2018. koji iznosi oko 131 milijun KM. Također, s obzirom na činjenicu da HNŽ ima najveći broj uposlenih zdravstvenih djelatnika i djelatnika u zdravstvu u odnosu na broj stanovnika u F BiH, te se iz sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja izdvaja najveći postotak za njihove plaće, naglašeno je kako je potrebno racionalizirati poslovanje i harmonizirati iznose plaća u zdravstvu HNŽ.