Vezano za današnji „štrajk upozorenja“ koji organizira čelništvo Sindikata policije u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, Vlada HNŽ-a izražava nevjericu i zabrinutost, osobito u svjetlu tradicionalno konstruktivnog i korektnog dijaloga na relaciji Vlada – Sindikat policije koji ne treba biti doveden u pitanje.             

Podsjećamo kako je novi Kolektivni ugovor s policijskim sindikatom potpisan u ožujku ove godine i kako je njime dodatno poboljšan materijalno-pravni status djelatnika MUP-a HNŽ-a u odnosu na povećanja policijskih plaća u tri proračunske godine za po 5 % kroz Kolektivni ugovor iz 2018. godine. U prigodi potpisivanja ugovora prije nepunih osam mjeseci, predsjednik Sindikata policije  javno je zahvalio Vladi na ''razumijevanju i korektnom dijalogu koji su doveli do popravka postojećeg Kolektivnog ugovora''.

Podsjećamo i na pozitivne ishode nedavnoga sastanka predsjednika Vlade i ministara iz pet županijskih resora (financija, unutarnjih poslova, obrazovanja, pravosuđa i zdravstva) s čelnicima šest sindikalnih organizacija korisnika županijskog proračuna HNŽ-a, tijekom kojeg su približena stajališta i postignuto suglasje oko određenih koraka i objektivno moguće dinamike postupanja po sindikalnim traženjima.

Podsjećamo kako Vlada HNŽ-a kontinuirano poduzima aktivnosti kako bi funkcionalno i profesionalno jačala policijske strukture, kroz obuku i kadrovsko osnaživanje, te jačanje materijalno-tehničke opremljenosti. Konkretno, putem Ministarstva unutarnjih poslova ulaže se nezanemariv proračunski novac na stalno opremanje policijskih službenika kroz nabavu oružja, različite profesionalne opreme, odora, vozila, motocikala, obnovu policijskih postaja i ureda u kojima djelatnici MUP-a rade.

Pored svega toga, i unatoč općoj izrazito nepovoljnoj situaciji i u smislu pandemijskih posljedica i osjetno slabijega punjenja Proračuna i u smislu globalnih gospodarsko-tržišnih kriza čije posljedice osjeća cjelokupno društvo, Sindikat policije sada u prvi plan stavlja traženja po naslijeđenim obvezama po pravomoćnim tužbama.

Vlada i ovom prigodom javno poziva na razumno sagledavanje općeg stanja, na nastavak socijalnog dijaloga, na razumijevanje i poštivanje postignutih dogovora da će se novo sindikalno traženje naći na dnevnom redu kod pripreme i razmatranja ključnih financijskih dokumenata za ovu i sljedeću proračunsku godinu.

Ne želimo vjerovati kako postoje neke interesne skupine koji nastoje iskoristiti opravdanu zabrinutost i egzistencijalne strahove naših sugrađana uoči kalendarskoga ulaska u izbornu godinu. Ne želimo vjerovati kako postoje neki pojedinci koji potiču nemire, računaju na svoje naknade u postotcima po iznosima predmetnih tužbi.

Želimo vjerovati u razboritost i mudrost rukovodstva i svih članova Sindikata policije koje poštujemo kao svoga socijalnog partnera, uvjereni u postizanje rješenja razgovorom i dogovorom, u duhu vremena i objektivnih mogućnosti.