Na održanoj 159. sjednici, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije usvojila je Nacrt Proračuna HNŽ za 2022. godinu u iznosu od 253.830.600 KM, te Prijedlog Izmjena i dopuna Proračuna HNŽ za 2021. godinu u iznosu od 263.714.112,20 KM.

Također, dana je suglasnost na Financijski plan i Odluku o izvršenju Financijskog plana Službe za zapošljavanje HNŽ za 2022. godinu.

Istaknuto je kako je i kroz tzv. Rebalans ovogodišnjeg i kroz Nacrt Proračuna za sljedeću godinu zadržana razvojna dimenzija, odnosno uvećana su sredstva za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam, osobito Zračnu luku Mostar. Također, podržani su strateški projekti jedinica lokalne samouprave. Vlada će, kao i do sada, poduprijeti brojne aktivnosti u obrazovanju, športu, kulturi, te drugim područjima bitnim za razvitak Županije. Predviđena su i potrebna sredstva za ispunjavanje obveza vezanih za kolektivne ugovore sa sindikatima korisnika Proračuna.

Razmotren je i usvojen Nacrt Zakona o izmjeni Zakona o zaštiti obitelji s djecom. Naime, nakon donošenja Zakona 2017. godine, Skupština je zadužila Vladu i resorno Ministarstvo da prate primjenu Zakona i u proceduru, sukladno financijskim mogućnostima, upute izmjene s ciljem poboljšanja utvrđenih prava i dopune novim pravima. Na tom tragu već su ranije donošene nove odluke kojima su, uz ostalo, utvrđeni veći iznosi novčane potpore ženi-majci koja nije u radnom odnosu i visine jednokratne potpore za opremu novorođenoga djeteta. U tom kontekstu prihvaćen je Nacrt Zakona koji za cilj ima poboljšanje određenih zakonskih rješenja, osobito vezano za pravo na dodatak na djecu.

Nastavljajući aktivnosti na jačanju gospodarskog razvitka HNŽ, Vlada je usvojila niz odluka o dodjeli koncesija za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije za više elektroenergetskih objekata na području  Mostara, Stoca i Čitluka.

Vlada je razmotrila i prihvatila Informaciju Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave o radu notara u HNŽ za 2020. godinu. Istaknuto je kako na području HNŽ djeluje 13 notara, a učinci notarske službe ocjenjeni su  pretežno zadovoljavajućim uz obvezu poduzimanja dodatnih napora i mjera kako bi građani i pravne osobe imali pristupačnu, brzu i kvalitetnu uslugu.