Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg primio je u srijedu Slavka Lauša, koji je nakon dvadeset godina mandata odstupio s mjesta predsjednika Sindikata učitelja HNŽ, te mu tom prigodom uručio zahvalnicu za uspješnu dugogodišnju suradnju i konstruktivan socijalni dijalog.

Vlada u ovom mandatu već sedmu godinu kontinuirano poboljšava kako pravni tako i  materijalni status uposlenika u prosvjeti. U radu su imali potporu socijalnih partnera što je rezultiralo poboljšanjem materijalnog statusa prosvjetnih djelatnika, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

"Također su iskazali veliko razumijevanje i potporu  aktivnostima koje smo poduzimali u cilju unaprjeđenja uvjeta boravka i rada u našim školama. U tom kontekstu treba naglasiti kako smo dosad obnovili veliki broj školskih zgrada i školskih športskih dvorana u svim gradovima i općinama naše županije“, kazao je Herceg.

Herceg je nadoda kako je nedavnim potpisivanjem Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i djelatnika iz djelatnosti osnovnog odgoja i obrazovanja riješen  značajan dugogodišnji problem, a to je izjednačavanje visine primanja uposlenicima u osnovnim školama koji imaju visoku stručnu spremu s visinom primanja njihovih kolega koji rade u srednjim školama.

Lauš je istaknuo kako u dvadeset godina njegova mandata nijedna vlada nije za uposlenike u osnovnom obrazovanju učinila više od sadašnje.

''Sretan sam i ponosan zbog uručene zahvalnice koja je dokaz da smo se, cijelo vrijeme surađujući, osobito na Kolektivnom ugovoru, dogovarali  i iznalazili najbolja moguća rješenja. Uradili smo Kolektivni ugovor bez štrajka, bez prosvjeda i bez povišenog glasa, jer smo se svi stavili na raspolaganje da nađemo rješenja da uposlenici u osnovnom obrazovanju budu zadovoljni'', kazao je Lauš.