S današnjeg je koordinacijskog sastanka predstavnika Vlade i Županijskoga stožera civilne zaštite HNŽ upućen otvoreni poziv Federalnom stožeru civilne zaštite da se, na tragu evidentnoga poboljšanja ukupnog zdravstveno-epidemiološkog stanja u državi, bez odgode donesu odluke o relaksiranju mjera kada je u pitanju prelazak državne granice, broj okupljanja ljudi, kao i odluku o odobrenju rada tržnih centara i svadbenih salona u zemlji.

"Predlažemo, u prvoj etapi, ukidanje mjere obveznoga samoizoliranja u prigodi prelaska granice na razdoblje od 72 sata, a u drugoj etapi ukidanje te mjere u cijelosti. Također, potrebno je omogućiti prekogranično komuniciranje i za državljane drugih država, a s obzirom na ukupna nastojanja u smjeru oporavka gospodarstva, treba odmah dopustiti rad i tržnim centrima. Također, pozivamo na otvaranje svadbenih salona i ukidanje ograničenja broja osoba koje se mogu okupiti na jednom prostoru", poručeno je sa sastanka, uz napomenu da na snazi ostaje obveza poštivanja osnovnih protuepidemijskih mjera.

I Uprava Civilne zaštite Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) uputila je poziv Federalnom stožeru civilne zaštite adresiran na ministricu i zapovjednicu tog stožera Jelku Milićević da se na tragu evidentnoga poboljšanja ukupnog epidemiološkog stanja u državi, donesu odluke o relaksiranju mjera kada je u pitanju prelazak državne granice i dopuštanje rada svadbenih salona.

U pismu ministrici, ravnatelj civilne zaštite Drago Martinović traži od federalnog stožera dopuštanje održavanja svadbenih svečanosti uz epidemiološke mjere.

Podsjećamo, zabrana okupljanja i bilo kakvih druženja je vrlo konkretno dovela do odgađanja velikog broja aktualnih svadbi, brojnih od njih planiranih i po godinu i više dana. Svatovi se odgađaju za bolja, zdravija vremena, pa mladenci u Hercegovini traže nove termine.

Zbog novonastale situacije, odnosno pandemije uzrokovane covidom -19 koja je izazvala ogromnu promjenu ponašanja u svim sferama života pa tako i u segmentu vjenčanja, svi su nervozni – osim mladenaca, i ekipa iz salona za vjenčanja, fotografi, članovi bendova, cvjećari, frizeri, šminkeri, pedikeri, a bilježe se i gubici.

Bljesak.info