Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) na današnjoj je sjednici, s ciljem pomoći gospodarstvenicima i obrtnicima za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa, donijela Odluku o raspisivanju javnog poziva za subvencioniranje kamata za kreditne plasmane koje odobri Razvojna banka Federacije BiH.

Javni poziv bit će raspisan temeljem Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa i potpori ekonomiji na području HNŽ-a, a za subvencioniranje kamata Vlada će izdvojiti iznos od pola milijuna maraka, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Naglašeno je kako je Hercegovačko-neretvanska županija prva s kojom je Razvojna banka sklopila Protokol o suradnji u svezi s kreditnom linijom za likvidnost gospodarstvenicima i obrtnicima za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom virusnog oboljenja covid-19.

Obrtnicima i gospodarstvenicima koji zadovolje kriterije iz javnog poziva bit će omogućeni pojedinačni krediti u iznosu do 500.000 maraka uz rok otplate do 36 mjeseci, te grace razdoblje do 12 mjeseci. Fiksnu kamatu od 2 posto godišnje plaćat će Vlada HNŽ, dok će se Razvojna banka odreći naknade za obradu kredita.

Na sjednici Vlade HNŽ-a istaknuto je da je do sada temeljem tzv. korona-zakona osigurana potpora za 1.833 gospodarska subjekta u ukupnom iznosu od 4,74 milijuna maraka, navodi se u priopćenju.