Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) priopćila je kako nema nikakve mjerodavnosti nad magistralnim cestama i kako je za to zadužena Federacija BiH.

"Budući da je magistralna cesta M17 na području općine Jablanica sinoć nekoliko sati bila zatvorena za promet, u nekim medijima pojavile su se netočne informacije o tomu kako krivnju za takvo stanje snosi i Vlada HNŽ-a. Zbog istinita informiranja javnosti priopćavamo kako Vlada HNŽ-a nema nikakve mjerodavnosti nad magistralnim cestama za koje je zadužena Federacija BiH", navode u priopćenju za javnost Vlade HNŽ-a.

U priopćenju se navodi kako su u nadležnosti županije regionalne ceste, i to R-418 Konjic-Buturović Polje-Prozor, R-418 Ostrožac-Buturović Polje, R-418 Prozor-Varvara, R-419 Jablanica-Blidinje, R-435 Konjic-Borci-Glavatičevo-Odžaci, R-435-a Potoci-Rujište-Ćesim-Borci, R-425 Žitomislići-Hamzići, R-425-a Tromeđa Gabela, R-426 Dračevo-Hutovo-Ravno, R-427 Stolac-Brana, kojima se cijelo vrijeme prometovalo.

"Zbog novih snježnih padalina i na regionalnim prometnicama u sjevernom dijelu Županije, poglavito na prometnici R-419 Jablanica-Blidinje, promet se, iako otežano, kontinuirano odvijao. Odgovorne službe i institucije u sklopu sustava Federacije BiH, a dakako i svi ostali koji imaju ulogu u ovakvim situacijama, ne bi smjeli biti iznenađeni snijegom usred zime. Njihova uloga je jasna - biti u pripravnosti i žurno reagirati kako bi se život i promet nesmetano odvijali - ističu u Vladi HNŽ-a te pozivaju mjerodavna tijela, ali i vozače na odgovorno ponašanje sukladno ulogama koje imaju u prometu", navodi se u priopćenju.