Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) na prvoj idućoj sjednici razmatrat će zahtjeve Sindikata uposlenih u zdravstvu HNŽ-a koji su u srijedu održali jednosatni štrajk upozorenja te najavili i generalni štrajk ukoliko županijska Vlada ne udovolji njihovim zahtjevima.

Iz Vlade su izvijestili kako će na prvoj idućoj sjednici razmotriti zahtjeve sindikata jer je, kako kažu, određene njihove akte, poput fiskalne procjene zahtjeva za povećanje plaća i materijalnih prava, primila tek u drugoj polovici prosinca. ''Budući da se radi o vrlo ozbiljnom pravnom i financijskom izazovu potrebno je, pored Vlade HNŽ-a i resornog Ministarstva, okupiti sve relevantne čimbenike, odnosno Skupštinu, Zavod zdravstvenog osiguranja, predstavnike osnivača i menadžment bolničkih i zdravstvenih ustanova, kako bi zajedničkim snagama pristupili rješavanju svih otvorenih pitanja'', navode u Vladi HNŽ-a.

Također podsjećaju kako je na posljednjoj sjednici Skupštine HNŽ-a odlučeno da se u drugoj polovici siječnja održi rasprava u svezi s Informacijom o funkcioniranju zdravstvene zaštite u HNŽ-u s nakanom da se Skupština upozna sa stanjem u zdravstvu i sindikalnim zahtjevima.  

Zdravstveni radnici HNŽ-a održali su u srijedu od 10 do 11 sati štrajk upozorenja kako bi upozorili Vladu HNŽ-a da otpočne pregovore oko potpisivanja kolektivnog ugovora, a traže i povećanje satnice s trenutne 2 na 2,6 maraka te povećanje koeficijenata za 1,2 za sve grupe liječnika - za doktore medicine, specijaliste i subspecijaliste.