Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je Odluku o postupanju s nakitom od plemenitih metala koji je oduzet u prekršajnom postupku, zaplijenjenim u inspekcijskom nadzoru i ustupljenim na upravljanje Poreznoj upravi Federacije BiH.

Kako je priopćeno nakon hitne sjednice održane u srijedu u Sarajevu, Porezna uprava će prodati oduzetu robu za koju su ispunjeni uvjeti, na osnovu podataka iz evidencija i dokumentacije o oduzetoj, zaplijenjenoj ili ustupljenoj robi, na način propisan ovom odlukom.

Oduzeta roba za koju se ispunjeni uvjeti bit će prodavana u sjedištu kantonalnog ureda Porezne uprave koji je tu robu oduzeo ili zaplijenio. Za pregled, procjenu vrijednosti i prodaju oduzete robe, i provjeru jesu li stečeni uvjeti za prodaju, bit će osnovano tročlano povjerenstvo koju će, na prijedlog Federalnog ministarstva financija, imenovati Vlada FBiH.

Povjerenstvo je dužno provjeriti ispunjenost uvjeta za prodaju, stanje oduzete robe u pogledu vrste i količine, pravosnažnost i konačnost rješenja na osnovu kojeg je roba oduzeta ili zaplijenjena, postojanje odštetnih zahtjeva od osoba kojima je roba oduzeta, što je dužna zapisnički konstatirati. Zapisnik mora sadržavati spisak oduzete robe koja će biti prodavana i dostavljen organizacijskom dijelu koji je nadležan da izvrši prodaju.

Kantonalni ured Porezne uprave će obaviti prodaju oduzete robe na aukciji prema Zakonu o Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine registriranim osobama - zlatarima.

Sredstva prikupljena ovakvom prodajom bit će uplaćivana na račun javnih prihoda proračuna Federacije Bosne i Hercegovine.

U razlozima za donošenje ove odluke navedeno je da je Porezna uprava FBiH dostavila Federalnom ministarstvu financija informaciju da je tijekom inspekcijskih nadzora poreznih obveznika provedenih 1999. godine oduzela nakit od zlata i srebra, te da su donesena rješenja o oduzimanju robe postala konačna i izvršna. Ova roba je oduzeta jer porezni obveznici nisu imali vjerodostojnu dokumentaciju o njezinom porijeklu, te na njima nije bio utisnut žig Zavoda za mjerenje dragocjenih metala, što je razlog da se njena prodaja ograniči samo registriranim osobama odnosno zlatarima.

Oduzeta roba je smještana u sef banke čiji zakup plaća Porezna uprava FBiH.