Reorganizacija i prestrukturiranje Aluminijskog kombinata, uz ostalo se navode u zaključcima revizije kombinata koju je prošle godine naručila Vlada Federacije, a koji će biti obznanjeni nakon sastanka u ponedjeljak zajedno sa mogućim rješenjima za kombinat.

No ono što je i potvrdio resorni ministar Nermin Džindić, strateški partner mora se pronaći, prenosi N1.

"Imate dva moguća scenarija. Jedan je pronalazak strateškog partnera što je u ovom trenutku jedna od mogućih opcija, bliža od one nepoželjnije, a to je stečaj. Je li optimistično da do kraja ove godine nađemo strateškog partnera, ako se to ne desi, mislim da će mogućnost preživljavanja biti teška", kazao je.

Službeno i neslužbeno zainteresirani

Neslužbeno za kombinat su zainteresirane kompanije iz Saudijske Arabije i Turske, zvanično u Vladi Federacije razgovaralo se s širokobriješkim Fealom.

"Mi smo saslušali i nismo povukli nijedan potez, jer smatramo da je Feal premala firma da bi mogla utjecati na otkup ili preuzimanje vlasništva u Aluminiju", dodao je Džindić.

Dugovanja Aluminija d.d. Mostar prema dobavljačima i Elektroprivredi HZHB premašaju 350 milijuna maraka. Iako je nakon prošlogodišnjih apela iz kombinata, uz podršku Federalne vlade, napravljen plan mjera koje su uz ostalo podrazumijevale i reprogram dugovanja, i obročna plaćanja, kombinat ni to nije uspio ispoštovati, zbog čega je od Elektroprivrede HZHB zatražen raskid ugovora 16. lipnja.

"Faktura za siječanj je preko 14 milijuna maraka. Ukupan dug prema EP HZHB je preko 270 milijuna maraka. Mi ćemo poduzeti sve zakonom dozvoljene mjere zbog naplate potraživanja", kazala je Marija Buntić iz Elektroprivrede HZHB.

Do gašenja kombinata ipak neće doći u narednih 15 dana jer se u očekivanju dogovora pronašao drugi snabdjevač. Iz Uprave danas nisu željeli davati izjave, no u ranijem priopćenju za javnost pozvali su Vladu Federacije:

"Na konačno jasno opredjeljenje o proglašenju Aluminija poduzećem od strateške važnosti i postupanju sukladno tomu statusu, u prvomu redu aktiviranje Aneksa 8 na Sporazum koji smo s Vladom potpisali još 2013. godine, kada je vlasnički udio Vlade FBiH uvećan za 20 posto”.

Ne preko leđa radnika

Radi podsjećanja, Aneks 8 Sporazuma uz ostalo je predviđao obavezu Vlade FBiH da izradi i provede program subvencioniranja proizvodnje aluminija, ali ne i omogući jeftiniju struju čiju cijenu i dalje određuje FERK. Sporazumom se Aluminij obavezao da će riješiti uvezivanje staža i obeštećenje za stare radnike, što se nije provelo, no toga se dijela uprava rijetko sjeti u medijskim obraćanjima.

S druge strane postojeći radnici Kombinata poručuju kako se reorganizacija neće moći raditi preko njihovih leđa.

Prošle godine Aluminij se našao u sličnoj situaciji. Tada je naložena revizija, Vlada Federacije odobrila milion maraka za tekuće poslovanje. Za N1 tada je potvrđeno kako bi financijska konsolidacija mogla značiti i povratak većinskog paketa dionica Vladi Federacije obzirom na ogroman dug prema Elektroprivredi HZHB koja je u 90-postotnom državnom vlasništvu.

Federalna vlada i dalje je bez odgovora iz Republike Hrvatske na krizu u Aluminiju.

Mostarski Aluminij, koji je jedan od najvećih izvoznika u BiH te najveća kompanija u Hercegovini, u većinskom je vlasništvu Federacije BiH koja ima udio od 44 posto koliko imaju i mali dioničari radnici, dok je Vlada Republike Hrvatske suvlasnik i ima 12 posto dionica te tvrtke.