Federalna je vlada danas utvrdila Prijedlog teksta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu kojim je zabranjeno zapošljavanje bez natječaja u državnim institucijama, agencijama i poduzećima u većinskom vlasništvu države.

Ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača kazao je kako je Vlada FBiH usvojila taj prijedlog nakon konzultacija sa socijalnim partnerima i stručnjacima iz raznih oblasti. Izmjenama je precizirano kako će svako radno mjesto u državnom sektoru biti popunjeno nakon jaspisivanja javnog oglasa, a prestanak radnog odnosa usklađen je sa Zakonom o MIO.

Vlada FBiH u suradnji s Gospodarsko-socijalnim vijećem propisivat će najnižu plaću.

Također, radnicima je omogućeno traženje zaštite sudskim putem u slučaju da ne postignu dogovor s poslodavcem, a smatraju kako su im povrijeđena određena prava.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić pojasnio je kako se amandman kojim je onemogućeno zapošljavanje bez natječaja odnosi na sve pravne osobe s javnim ovlastima, što znači kako će sve institucije i državna poduzeća morati raspisivati natječaje za svako radno mjesto, što će pridonijeti transparentnosti.

Novalić je prokomentirao i nedonošenje zakona o MIO u Domu naroda, kazavši kako je time otežano njegovo ranije dano obećanje umirovljenicima, ali da će se i dalje boriti za njihova prava.

Federalni je premijer kazao kako je federalna ministrica financija Jelka Milićević (HDZ BiH) podržala prijedlog kojim bod za obračun mirovina iznosi 13,6 jer je ona pragmatična ministrica financija.

U Domu naroda PF, podsjetimo, jučer je srušen prijedlog hrvatskih zastupnika o povećanju općeg boda za obračunavanje mirovine, a HDZ je nakon sjednice poručio kako je na vidiku neka nova koalicija predvođena zastupnicima SDA i SDP-a. Podsjetili su i kako je preglasavanjem HDZ-a BiH donesen Zakon o energetskoj učinkovitosti.