Nakon niza kritika premijer Federacije BiH Fadil Novalić smislio je kako pomoći građanima u teškim vremenima.

Dok cijene osnovnih životnih namirnica i goriva svaki dan skaču, Novalić i njegova Vlada nisu uspjeli smisliti niti jedan smislen potez kojim bi smanjili negativne efekte po građane.

Ali, zato su danas sklepali “program” pomoći koji se uglavnom sastoji od paketa hrane i jednokratnih mizernih novčanih naknada.

Kako je priopćeno iz Vlade FBiH na današnjem radnom sastanku federalni premijer Novalić i njegovi zamjenici, federalni ministri financija Jelka Milićević, rada i socijalne politike Vesko Drljača, te pomoćnik federalnog ministra za pitanja branitelja Mirza Terzo, finalizirali su izradu “Vladine uredbe o programu pomoći kategorijama stanovništva koje su posebno pogođene inflacijom”.

Kako se navodi, Uredba sadrži niz mjera usmjerenih podršci stanovništvu posebno pogođenom rastom indeksa potrošačkih cijena. Uredbu bi Vlada trebala razmatrati u četvrtak.

Evo što su naveli da će u Uredbi:

– Ona prvenstveno definira novčanu podršku umirovljenicima, pripadnicima braniteljske populacije, primateljima stalne novčane i druge materijalne pomoći, te civilnim žrtvama rata i neratnim invalidima. Predviđeno je da ove kategorije dobiju novčanu pomoć u iznosu od 100 KM.

Osim toga, Uredbom će biti zadužena Direkcija robnih rezervi FBiH da putem Crvenog križa osigura pakete pomoći osnovnih životnih namirnica, u visini šestomjesečne potrošnje. Detaljni plan provedbe ovog dijela programa pripremit će Federalna direkcija i resorno ministarstvo.

Novalić: Adekvatan odgovor na krizu

Uredbom se, također, predlaže poslodavcima da svojim uposlenicima isplate jednokratne podrške u visini prosječne neto plaće u FBiH. Sve one koji to učine, Vlada FBiH će osloboditi plaćanja doprinosa na ove isplate svojim radnicima – navodi se u priopćenju Vlade.

Novalić smatra da je to adekvatan odgovor na krizu.

– Naravno da građani traže i moraju dobiti adekvatan odgovor vlasti na ove teške izazove. Mi u Vladi Federacije ovom uredbom nastavljamo s provođenjem mjera na ublažavanju posljedica poskupljenja izazvanih globalnom inflacijom. Na ovome nećemo stati. I s ostalim resorima poput energetike i rudarstva, te obrazovanja, već iznalazimo i druge načine pomoći našim građanima – izjavio je Novalić.

Kako se navodi, danas je premijer Novalić potpisao i inicijativu upućenu Vijeću ministara BiH za privremenu suspenziju trošarina za naftne derivate, a za znamo kako na državnoj razini nema volje za njezino usvajanje.