Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici trebala bi odobriti 21 milijun KM Mirovinskom fondu.

- Na dnevnom redu nalazi se rebalans proračuna, a u tom rebalansu je dodatnih 21 milijun KM za ojačavanje Mirovinskog fonda. To je vezano za obveze, zadnje povećanje mirovina od pet posto - izjavila je danas u razgovoru za Fenu federalna ministrica financija i zamjenica premijera FBiH Jelka Milićević.

Izrazila je zadovoljstvo što je Vlada FBiH uspjela osigurati ova sredstva, a to „pokazuje opredjeljenje Vlade da najbrojnija i najugroženija kategorija po primanjima, umirovljenici, na ovaj način bude zaštićena i preferirana".

Federalna vlada treba uskoro utvrditi i uputiti u parlamentarnu proceduru set zakona koji proizilaze iz reforme mirovinskog sustava - Zakon o mirovinskom/invalidskom osiguranju u FBiH, Zakon o organizaciji mirovinskog i invalidskog osiguranja te Zakon o doprinosima.

- Tako će usvajanjem zakona o doprinosima recimo jedna kategorija ljudi, umirovljenika, odnosno poljoprivrednika, taksista i ostali imat povlaštenu obvezu to jest osnovicu uplaćivanja poreza i doprinosa, što je otprilike 150 KM. Na osnovu toga pokušat ćemo u porezni sustav uvući i te ljude koji su bili van tog sustava - ističe Milićević.

Tijekom daljih napora za očuvanje stabilnosti financijskog sektora potrebno je stvoriti uvjete za oživljavanje bankarskog kreditiranja.

- Banke kao financijske institucije u Federaciji koje su bez obzira na okruženje i sve probleme u ekonomskom rastu i razvitku su dosta stabilne. U ovom trenutku one su u mogućnosti da budu nadomještaj za MMF i da bi se u taj aranžman ušlo uvjet je da se usvoji rebalans proračuna, u kojem su izvori financiranja domaće financijske institucije to jest banke - navela je Milićević.

Očekuje da će federalni ministri na današnjoj sjednici odobriti rebalans proračuna te ga uputiti u parlamenatrnu proceduru.

Osim toga, najavila je, da će Vlada FBiH tražiti izmjenu Statuta, što će omogućiti da Mirovinski fond osim sredstava prikupljanja iz poreza i doprinosa, ima mogućnost i komercijalnih odnosa s komercijalnim bankama tzv. revoloving fond overdraf krediti.

- Oni će ublažiti nedostatak financijskih sredstava do određenog trenutka jer netko uplaćuje poreze i doprinose do petoog, desetog ili do kraja mjeseca. Da bi se na određeni način zaštitila ta kategorija i svi u isto vrijeme primili mirovonu da se mogu koristiti kreditna sredstva da bi se premostio problem likvidnosti u mirovinskim fondovima - objašanjava Milićević.

Ministarstvo financija bilo je u posredničkoj ulozi tokom razgovora s komercijalnim bankama, u kojima se nastojalo uvezati Mirovinski fond i banke kao financijske institucije i da se razmotre modaliteti.

- Praktično smo tehnička podrška za Mirovinski fond. To je neka prijelazna faza, međutim, Mirovinski fond ima svoju ulogu, te moraju poduzeti sami svoj dio posla - rekla je Milićević.

Uvjerena je da najbolji model predstavljaju financiranja od samih poreza i doprinosa, odnoso uplate doprinosa iz plaće na plaću za Mirovinski fond.

Jedina garancija za to je, naglašava, dodatno upošljavanje, navodeći da Vlada trenutno stvara uvjete za poslovno okruženje, gospodarske subjekte, dodatne subjekte.

- U tom pravcu je i Program prvog zapošljavanja i samozapošljavanja jer je i to jedan od načina punjenja mirovinskih fondova. Preferirat ćemo mala i srednja poduzeća, to je otprilike 10.000 mjesta, koja se planiraju po ovom programu. Tako nakon rebalansa proračuna slijedi zakon o prvom zapošljavanju i samozapošljavanju - poručila je u razgovoru za Fenu federalna ministrica financija i zamjenica premijera Jelka Milićević.