Memorandum o razumijevanju između poduzeća "Gradina" iz Tomislavgrad i kineskih tvrtki China Machinery Engineering Corporation (CMEC) i China-Africa Investment and Development Corporation (CAIDC) potpisan je u četvrtak u Mostaru s ciljem izgradnje vjetroelektrane na području općine Tomislavgrad, vrijedne oko 150 milijuna eura.

Memorandum o razumijevanju potpisali su direktor poduzeća "Gradina" Mate Dukić kao vlasnik koncesije te predstavnici kineskih kompanija - investitora projekta Li Xuegiang iz CMEC-a i Mu Yushi iz CAIDC-a (China-Africa investment and development Co.).

Ovim memorandumom strane se obvezuju na zajedničku suradnju kojoj je cilj izgradnja vjetroelektrane na lokalitetu Gradina u općini Tomislavgrad, a koja bi, kako je planirano, imala 35 stubnih mjesta, snage 3,2 MW.

Po riječima direktora Dukića, još 2006. godine počelo se s mjerenjem vjetra, urađeni su vjetro i energetski atlasi i mnoge druge tehničke stvari te je cilj da se s radovima na vjetroelektrani krene što prije.

On je istaknuo kako je riječ o prvoj vjetroelektrani u našoj zemlji koja ima ogroman značaj, a čija bi izgradnja trebala završiti 2017. godine.

Potpisivanju Memoranduma nazočio je i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara koji je kazao kako je riječ o značajnom projektu te je zahvalio kineskim tvrtkama što, kako je kazao, svojim investiranjem pomažu da i BiH svoju gospodarsku krizu pokuša svladati.

U ime dviju kineskih kompanija obratio se Mu Yushi koji je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem Memoranduma, kazavši kako je domaći partner napravio pravi izbor jer je za partnere odabrao te dvije kineske tvrtke koje imaju vrlo uspješne projekte u oblasti obnovljivih izvora energije izvan granica Kine, odnosno u cijelom svijetu.

Ekonomski otpravnik poslova Veleposlanstva Narodne Republike Kine u BiH Lei Jiandhong čestitao je na potpisivanju Memoranduma, kazavši kako će ovaj projekt zasigurno doprinijeti ekonomskom rastu, kako u Hercegbosanskoj županiji ,tako i u BiH i regiji.

O značaju ovoga projekta nakon potpisivanja Memorandum, nazočnima su se obratili i premijer Hercegbosanske županije Draško Dalić i načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin koji su istaknuli značaj projekta za HBŽ-e i BiH, čestitali potpisnicima, te poželjeli uspjeh u daljnjem radu na projektu.