Njemački uvoznik plina Uniper poslovao je u prvoj polovini godine s neto gubitkom od 12,3 milijarde eura budući da je zbog smanjenih isporuka iz Rusije bio prisiljen kupovati plin na fizičkom tržištu po puno višim cijenama.

Više od polovine neto gubitka posljedica je znatno smanjenih isporuka ruskog plina, navodi najveći njemački uvoznik.

Ruski Gazprom smanjio je pošiljke koje u Njemačku stižu plinovodom Sjeverni tok 1 za četiri petine zbog problema s povratom turbine sa servisa u Kanadi i redovnog održavanja, prenosi Hina.

Uniperov gubitak također uključuje 2,7 milijardi eura umanjene vrijednosti otkazanog plinovoda Sjeverni tok 2, koji je kompanija financijski podupirala, i otpis nematerijalne imovine njezine ruske tvrtke Unipro.

"Uniper je mjesecima igrao ključnu ulogu u stabilizaciji njemačke opskrbe plinom - ali po cijenu milijardi gubitaka koji su proizišli iz oštrog pada isporuka plina iz Rusije", rekao je izvršni direktor Klaus-Dieter Maubach.

Vlada je kompaniji u srpnju osigurala 15 milijardi eura pomoći, preuzevši 30-postotni vlasnički udio i obećavši devet milijardi eura kreditnih linija putem državnog zajmodavca KfW, od čega je Uniper već iskoristio pet milijardi.

"To će spriječiti lančanu reakciju koja bi izazvala puno veću štetu. Sada nam je glavni prioritet brza provedba stabilizacijskog paketa", rekao je Maubach. Uniperovi dioničari trebali bi odobriti paket na izvanrednoj skupštini na jesen.

Kompanija je napomenula da ne može objaviti procjene poslovnih rezultata u ovoj godini, istaknuvši tek da očekuje gubitak. Iduća godina trebala bi donijeti poboljšanje, a cilj je napustiti "zonu gubitka" početkom 2024. godine, rekla je financijska direktorica Tiina Tuomela.