Predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković kazao je kako će se 9. siječnja nastaviti slaviti kao dan entiteta u kojem obnaša dužnost premijera.

Višković je kazao da je odluka Ustavnog suda BiH o neustavnosti obilježavanja 9. siječnjakao Dana RS-a politička i da je tempirana baš kada treba formirati vlast na razini države BiH. Kako kaže, izgleda da je jedino RS-u stalo do BiH jer svi koji se zaklinju u BiH rade na tome da je nestane. 

On je istaknuo da je odluka Ustavnog suda BiH nelogična i da je Ustavni sud BiH svojom odlukom nanio štetu prije svega BiH. Dodao je da je 1. ožujak legalan datum i da ne vidi razliku između 1. ožujka i 9. siječnja jer ni svi građani u zemlji nisu bili za obilježavanje 1. ožujka. 

"Očito ovdje postoje dvostruka mjerila. Mi imamo strance u Ustavnom sudu BiH i preglasavanja. Ovo je ozbiljan napad na RS. Išlo se na ukidanje himne, grba, pa zastave, ali to nije prošlo. Ostalo je još ime i Dan RS-a", rekao je Višković. 

Kako kaže, Republika Srpska je starija više od tri godine i od Ustavnog suda BiH i od "ove Bosne i Hercegovine". Višković je tvrdio da je BiH sastavljena od dva entiteta i da je sve iz Ustava RS-a ušlo u sastav BiH.

"Da se gledalo pravno, ova apelacija bi bila odbačena. Znali smo još jučer kakva će odluka biti. Dobra volja iz RS-a je da se počnemo baviti životnim pitanjima, ali evo ponovno se vraćamo političkim pitanjima", kazao je Višković. 

On je rekao da Bosna i Hercegovine ima mnogo ozbiljnih problema koja se trebaju rješavati. Građanima RS-a poručio je da će se 9. siječnja dalje slaviti i da tu proslavu nitko neće spriječiti. 

"Naći ćemo neki način da ispoštujemo odluku Ustavnog suda BiH, ali ćemo i dalje slaviti 9. siječnja. Ovo je borba i pokazivanje mišića. Prema tome, Ustavni sud BiH radi kako radi, a RS radi kako misli da treba", rekao je Višković.