No, čak ni broj od 776.415 vozila koje posjeduju građani BiH i pravna lica nije konačan, jer je prošle godine u BiH ukupno registrirano 895.425 motornih vozila, što uključuje teretna vozila, autobuse, ali i mopede i motocikla.

Federacija BiH ima približno 44.000 više registriranih putničkih vozila nego zaposlenih, a RS preko 33.000. Distrikt Brčko zaokružuje taj broj na približno 87.000 vlasnika automobila više nego zaposlenih na prostoru cijele BiH.

Broj ukupno registriranih motornih vozila u Federaciji BiH veći je za čak 112.000 od broja zaposlenih, a u RS-u je taj broj 79.000.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH u BiH je još uvijek visok stupanj nezaposlenosti. Ukupno je nezaposleno 553.762, ali podaci BIHAMK-a jasno ukazuju na to da mnogi, iako nemaju redovna primanja, posjeduju putničko vozilo.

“To smo mi, nema nam ravnih u svijetu. Postoji trend da svako mora posjedovati vozilo. Slično je i sa mobilnim telefonima koje danas svi moraju imati”, kaže u razgovoru za za Klix.ba Osman Lindov, profesor na Fakultetu za promet i komunikacije u Sarajevu.

Naglašava da je u BiH dosta jeftinih vozila starih preko 15 godina, te da, pored financiranja troškova goriva, registracije i održavanja vozila, pojedine obitelji posjeduju i po dva vozila.

“Prema ranijim zakonima, koji su bili na snazi prije 5-6 godina, neko ko je primao socijalnu pomoć nije mogao registrirati motorno vozilo, ali danas to nije slučaj. Država praktično ne ograničava nikog da posjeduje vozilo”, ističe Lindov.

Napominje da (ne)zaposlenost nije jedini kriterij po kome se građani BiH odlučuju za nabavku vozila. “Mi imamo mnogo nezaposlenih, ali isto tako treba uzeti u obzir da građani na bankama drže šest milijardi maraka. Isto tako mnogima od njih dijaspora šalje novac”, kaže Lindov.

Podaci iz prosinca 2013. godine:

Broj registriranih motornih vozila u BiH: 895.425

Broj registriranih putničkih vozila u BiH: 776.415

Broj zaposlenih u BiH: 689.270