Španjolske obavještajne službe upozorile su da je na području Europe čak 800-tinjak islamističkih ekstremista - osoba koje je regrutirala tzv. Islamska država ili pak al-Qaida i koje su se borile u Siriji i Iraku, a sada pripremaju napade po kontinentu.

Svi oni, navode španjolske službe, čekaju dalje instrukcije. U Europu se vratilo, dodaju, i 350 Britanaca s istim ratnim putem i prijetnja su za Britaniju - neki od njih 'specifično namjeravaju ciljati mete na Otoku'.

"Ti ljudi su slabo obučeni i pripremljeni, ali problem je što su spremni na sve. Prošli su minimalni trening, ali su im mozgovi potpuno isprani i napravit će sve što im nadređeni narede", rekao je anonimni obavještajac za Times.

Također, britanski list navodi da su mnogi ekstremisti bili pod prismotrom, ali im se u međuvremenu izgubio trag. Najbolji primjer je Marokanac koji je napao vlak na ruti Amsterdam-Pariz. Španjolske vlasti su znale za njega, ali su ga potpuno izgubile kad je otputovao u Siriju.

Nakon tog incidenta i predsjednik Francuske Francois Hollande je priznao da je njegova zemlja u problemu.

"Napad na vlak je najbolji dokaz da se moramo pripremiti za buduće akcije terorista.

I španjolski ministar obrane Francisco Martínez je iznenađen koliko malo vremena treba da jedan obični mladić iz susjedstva postane džihadist.

"Ti mladići jako brzo postanu pristalice ISIL-a, a već za nekoliko tjedana su fanatici - dodavši da su mjesta vrbovanja odavno poznata - džamije i internet.