BiH je u prošloj godini imala najvrjedniji izvoz u Republiku Hrvatsku, i to 2,67 milijardi maraka, a čak 73,6% roba BiH izveze u EU.

Zbog činjenice da su Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska države koje dijele tisuću kilometara dugu granicu, ali i zemlje koje međusobno ostvaruju količinski najveću robnu razmjenu, u bliskoj će budućnosti biti potrebno, osim jačeg umrežavanja gospodarstva, raditi i na otvaranju većeg broja graničnih prijelaza opremljenih fitosanitarnim nadzorom, a sve kako bi se omogućila što bolja protočnost u izvozu poljoprivrednih proizvoda iz BiH.

S obzirom na ulazak Hrvatske u schengenski prostor, kao i činjenicu da u drugom dijelu ove godine na snagu stupa novi europski sustav ETIAS, koji će od vozača teretnih vozila, ali i svih drugih koji nemaju državljanstvo zemalja članica EU-a, tražiti posebnu potvrdu koja će imati trajanje od tri godine, navrijeme je potrebno da dvije države riješe sve nužne procedure kako bi se trgovina obavljala nesmetano, piše Večernji list.

Nastavno na prethodno organizirane sastanke o temi ulaska Republike Hrvatske u Schengen, a na poziv predstavnika Hrvatske gospodarske komore (HGK), dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković i zamjenik glavnog tajnika Mirko Bošković nazočili su sastanku koji je organiziran u prostorijama HGK-a u Zagrebu.

Sastanku su nazočili, uz predstavnike VTK-a BiH, predstavnici HGK-a Dragan Kovačević, dopredsjednik, Marina Rožić, glavna tajnica, Silvija Stipić, direktorica Centra za internacionalizaciju poslovanja, Dario Soldo, direktor Sektora za promet, i Nikica Pažin, voditelj Ureda HGK-a u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u BiH, te Željko Franić iz Uprave carina i Tomislav Kufner iz Uprave za granicu.

Tom je prilikom razmatrano pitanje mogućeg zajedničkog djelovanja i pokretanja zajedničkih projekata koji bi doprinijeli još jačem umrežavanju bosanskohercegovačkih i hrvatskih gospodarstvenika, a svakako da mnogi projekti i usluge koje HGK pruža svojim članicama mogu biti od interesa i za poslovnu zajednicu u BiH. Također su razmijenjene informacije o pokazateljima vanjskotrgovinske razmjene dviju zemalja koji dokazuju značaj koji zemlje međusobno imaju.

Podaci pokazuju kako je RH strateški i najvažniji vanjskotrgovinski partner BiH. Naime iz informacija Agencije za statistiku u 2022. godini, BiH je u prošloj godini imala najvrjedniji izvoz u Republiku Hrvatsku, i to 2,67 milijardi maraka, a slijede Njemačka s 2,66, Srbija s 2,36, Italija s 1,99 te Austrija s 1,71 milijardu maraka izvoza.