Iako je BiH nekoliko puta pomjerala granice najnižih standarda koje moraju ispunjavati uvezena vozila, učinak je suprotan od očekivanog - vozni park nam je sve stariji, objavile su Nezavisne novine.

Recimo, kada je riječ o putničkom programu, prosječna starost u 2018. godini iznosila je čak 16,5 godina, dok je 2010. bila - 16,1 godinu.

608.419 putničkih vozila starih desetljeće

Dijagnozu stanja na našim parkinzima i putevima odlično ilustriraju i informacije koje je priopćio Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK).

''Više od 60 posto registriranih vozila u BiH starije je od 18 godina, a više od 85 posto voznog parka starije je od 13 godina'', naveli su iz BIHAMK-a sumirajući podatke za 2018. godinu.

Podjednako su zabrinjavajuće i informacije kojima raspolaže Agencija za statistiku BiH, a koje pokazuju da smo 2014. godine imali 608.419 putničkih vozila starih desetljeće ili više od toga, a lani - njih 784.790.

Nezavisne novine podsjećaju kako je BiH u posljednjih nekoliko godina dva puta pooštravala kriterije za uvoz automobila, a mnogi su smatrali da će nam to podmladiti vozni park.

Što uraditi?

Tako je, recimo, odluka po kojoj se u BiH mogu uvesti samo vozila koja ispunjavaju Euro 4 standard na snagu stupila 2016. godine. Tri godine kasnije, odnosno početkom lipnja, stiže nova odluka - u BiH se mogu uvesti samo vozila koja zadovoljavaju Euro 5 standard.

''Očigledno je da nam je iz godine u godinu vozni park sve stariji, iako se, istovremeno, povećava i broj registriranih vozila. Što uraditi? Kod nas se još i ne razmišlja o stimulativnim mjerama pri uvozu novijih vozila. Vrijeme bi bilo da se počne i o tome razmišljati. Bogatije zemlje takve mjere imaju'', rekao je za Nezavisne Milija Radović, direktor Agencije za sigurnost prometa Srpske.

Kako dodaje, težak je odgovor na pitanje kako podmladiti vozni park, te ističe da je on uvijek u vezi sa standardom stanovništva.


A standard nam je, ističu zaštitnici potrošača, nizak, zbog čega većina nas ne može ni kupiti novije, pa time ni skuplje vozilo. Vozilo kojim upravlja Dragovan Petrović, iz Pokreta potrošača RS, starije je od prosječnog u BiH - proizvedeno je 2002. godine. Ispravno je, kaže, što potvrđuje i tehnički pregledi.

Puno novca za održavanje

''Ljudi kupuju stara vozila zato što im platežna moć ne dozvoljava da kupe kvalitetnija. Svi bi voljeli da voze automobile kao na Zapadu. Većina građana kupuje vozila vrijednosti ispod 10.000 maraka, a onda poslije velika sredstva daju za održavanje'', rekao je Petrović u izjavi za Nezavisne.

Vozni park nam se, dakle, ne podmlađuje, ali je zato brojčano sve bogatiji.

''U 2018. godini u BiH je ukupno registrirano 1.064.130 cestovnih motornih vozila, što u odnosu na 2017. godinu predstavlja povećanje od 43.010 vozila, odnosno za 4,21 posto'', glase podaci BIHAMK-a.