Nakon mjeseci vođenja tihog rata protiv trgovinskih carina predsjednika SAD-a Donalda Trumpa koje su dosegnule razmjere koje nitko nije mogao ni zamisliti, više od 60 američkih industrijskih grupa pokrenulo je koaliciju kako bi borbu premjestile u javni prostor.

Formiranje te skupine, Amerikanci za slobodnu trgovinu, dolazi nakon što se Trump razmahao s carinama u nastojanju da trgovinske partnere prisili na ustupke ili u uvjerenju da će carine zaštititi, pa i otvoriti nova radna mjesta u SAD-u.

„Mnoge interesne skupine mislile su da to neće toliko dugo trajati ili otići tako daleko, no negativni učinak carina konačno je doveo sve do toga da kažu: ’Što je dosta, dosta je’“, rekla je u srijedu Nicole Vasilaros, glavna lobistica Nacionalne udruge brodara, čiji članovi procjenjuju hoće li otpuštati radnike nakon što su im troškovi poslovanja porasli čak 35 posto.

Prijetnja Kine

Trump je dosad nametnuo 25-postotne carina na kinesku robu vrijednu 50 milijardi dolara, pretežno industrijske strojeve i osnovne dijelove elektronike kao što su primjerice poluvodiči.

Prijeti daljnjim uvođenjem carina na kineske proizvode u vrijednosti od 200 milijardi dolara, pri čemu bi udario na robu šire potrošnje, a prijetnja s dodatnih 267 milijardi dolara pokrila bi praktično cijeli kineski izvoz u SAD.

Kina je zaprijetila istom mjerom, što bi uključivalo i akcije protiv američkih tvrtki koje tamo posluju.

Washington traži da Peking bolje štiti američku intelektualnu imovinu, smanji američki trgovinski višak, dopusti američkim tvrtkama veći pristup njihovom tržištu i povuče program subvencioniranja visoko-tehnoloških industrija.

Novostvorena industrijska koalicija predstavlja neke od najvećih nacionalnih tvrtki – American Petroleum Institute, koji predstavlja najveće naftne kompanije, poput Exxon Mobila i Chevrona, te Udrugu maloprodajnih industrija, koja predstavlja tvrtke poput Targeta.

„Puno posla je napravljeno u proteklih osam mjeseci u pokušaju uvjeravanja predsjednika i administracije da carine neće djelovati. Naš je stav da nije prekasno“, rekao je Dean Garfield, izvršni direktor Vijeća informacijsko-tehnološke industrije, koje uključuje kompanije kao što su Microsoft, Apple i Alphabet, krovna kompanija Googlea.

Ozbiljnost po pitanju carina

Dok je Trump prijetio carinama tijekom predsjedničke kampanje i okončao američko sudjelovanje u Trans-pacifičkom partnerstvu, velikom multinacionalnom trgovinskom paktu, samo je nekolicina promatrača ozbiljno shvatila njegove prijetnje.

Trump je od tada u više navrata pokazao da je ozbiljan po pitanju carina, pojačavajući napade na Kinu, prijeteći carinama na uvoz automobila i namećući pro-američki Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA), čak riskirajući uništavanje pakta triju zemalja potpisnica.

Koalicija je nastala iz tjednih sastanaka predstavnika industrija koje je organizirala Nacionalna maloprodajna federacija (NRF), čiji su članovi Amazon.com, Macy's i Walmart.

„U ovo je uključen gotovo svaki sektor američkog gospodarstva“, rekao je David French, glavni lobist NRF-a.

Grupa cilja republikanske zastupnike u Kongresu. Zastupnici u Kongresu nisu uspjeli usporiti Trumpov protekcionistički marš, a tek je nekolicina bila spremna javno govoriti zbog straha od izazivanja Trumpovog i republikanskog gnjeva.

Koalicija se nada potaknuti republikanske zastupnike da prisile Trumpa da odbaci politiku uvođenja carina i pokušaju ga uvjeriti da bi njegove trgovinske politike mogle poništiti učinke pozitivnih poteza, kao što su porezno rasterećenje i smanjenje regulacija u pojedinim poslovnim sektorima.