"Svijet voli pobjednike" pjesma je koja večeras odjekuje iz srca Sarajeva dok preko 50.000 građana na ulicama proslavlja povijesni uspjeh kadetskih košarkaša koji su stigli pred Vječnu vatru, javlja reporter Anadolu Agency (AA).

Navijači su  razdragano pozdravljali "zlatne" bh. košarkaše koji su se u otvorenom autobusu dovezli od zgrade Međunarodnog aerodroma Sarajevo do Vječne vatre gdje je njima u čast upriličen veličanstven doček.

Amel Ćurić otpjevao je pjesmu "Što nas ima mašala", izvedena je i navijačka himna, uslijedilo je predstavljanje igrača, a za bh. prvake pjevao je i Halid Bešlić. Igrači su izrazili zahvalnost navijačima za podršku koja je znatno doprinijela njihovom uspjehu ali i za doček koji im je upriličen po povratku u Sarajevo.

"Ovo je čudo što se događa. I ja se divim ovoj djeci", bio je komentar izbornika kadeta Josipa Pandže nakon uspjeha koji su otvarili njegovi igrači.

Avion u kojem su bili bh. kadeti sletio je oko 20 sati na Međunarodni aerodrom Sarajevo gdje su ih također dočekali razdragani navijači.

Kadetska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine osvojila je u nedjelju naslov prvaka Europe. Mladi bh. košarkaši pobijedili su u Kaunasu selekciju domaćina - Litvanije sa 85:83, u finalu europskog prvenstva za igrače do 16 godina, i tako ostvariti tu značajnu pobjedu. Ova generacija bh. košarkaša naredne godine nastupit će na svjetskom prvenstvu za igrače do 17 godina.