Više od 40 žena iz BiH i dalje se nalazi u izbjegličkim kampovima u Siriji nakon kraha Islamske države u toj zemlji, objavio je neslužbena saznanja Dnevni avaz.

Naime, nedavno je u BiH deportirano šest žena i dvanaestoro djece s grupom u kojoj je bilo sedam pripadnika Islamske države, ali još desetine djece čeka na deportaciju.

Prema neslužbenim  informacijama, među njima je i desetak tinejdžera od 14 do 16 godina.

U Sarajevo su nedavno stigle Amina Kečo, supruga Ibre Ćufurovića, ali i Medina Delić, Sadžida Dedić, Aida Kobić, Mela Horić i njezina majka Sabrija Horić, prenosi Srna.

Nakon što su prošle sve provjere u azilantskom centru Delijaš, puštene su svojim obiteljima. Dvije žene sa djecom završile su u sigurnim kućama.

U Siriji je, između ostalih, i dalje Adela Dolamić iz Tešnja s troje djece. Ona je u posljednjem trenutku skinuta s popisa, kao i Emira DŽinić s petoro djece. I ona je bila na popisu za dolazak u Sarajevo, ali se nije našla u zrakoplovu, navodi Avaz.

S ovom grupom trebala je stići i Muamera Muhamedagić iz Cazina koja ima četvoro djece, a ostala je bez supruga u Siriji.