Više od 40 država zainteresirano je za priključenje BRICS-u, skupini koja okuplja brzorastuća gospodarstva, objavio je danas visoki južnoafrički diplomat.

Anil Sooklal to je novinarima izjavio u Johannesburgu dan nakon što je Južnoafrička Republika (JAR) objavila da ruski predsjednik Vladimir Putin neće doći na summit BRICS-a od 22. do 24. kolovoza.

Proširenje te organizacije, koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i JAR, glavna je tema sastanka na vrhu skupine koja se protivi hegemoniji SAD-a i Zapada u međunarodnim odnosima.

22 države podnijele službeni zahtjev

Uz 22 države koje su podnijele službeni zahtjev za članstvo, Sooklal je rekao da je još toliko zemalja neslužbeno izrazilo zainteresiranost da postanu članice. Radi se o glavnim zemljama globalnog juga, dodao je.

Argentina, Iran, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuba, Demokratska Republika Kongo, Komori, Gabon i Kazahstan žele se priključiti organizaciji za koju JAR želi da postane lider zemalja u razvoju.

JAR, koji trenutno predsjeda BRICS-om, objavio je u srijedu da Putin neće sudjelovati na summitu u kolovozu "prema zajedničkom dogovoru".

JAR bi kao član Međunarodnog kaznenog suda (ICC) teoretski morao uhititi Putina za navodne ratne zločine kad bi stupio na njegov teritorij.

JAR tvrdi da je neutralan u sukobu u Ukrajini, ali je meta kritika zapadnih sila zbog prijateljskog odnosa prema Rusiji, povijesno snažnom savezniku vladajućeg Afričkog nacionalnog kongresa.