Došao je čas za oslobađanje Faludže, izjavio je jučer ujutro irački premijer Haider al-Abadi nakon što je već bila pokrenuta vojna ofenziva u kojoj sudjeluju iračke snage sigurnosti, neke paramilitarne šijitske skupine, ukupno oko 20.000 vojnika, te zračne snage međunarodne koalicije koju predvodi SAD.

Faludža je grad koji je prvi pao u ruke takozvane Islamske države još u siječnju 2014. godine. Riječ je o lokaciji koja je stekla svjetsku slavu kao središte otpora američkoj invaziji na Irak 2003. godine. Nakon što je srušena vlast Sadama Huseina, ondje se locirala iračka al-Qa’ida koja je, uz podršku raspuštenih dijelova prijašnje iračke vojske, pokrenula snažan otpor.

Gdje nastaje IS

Da bi smirila pobunu, američka je vojska 2004. godine morala provesti čak dvije ofenzive nakon kojih se stanje u gradu smirilo, ali snage nezadovoljnika su se povukle u podzemlje. Iz tih je al-Qa’idinih krugova, koji će se 2011. godine preseliti u Siriju, kasnije izrasla i takozvana Islamska država. I upravo je Faludža prvi grad u Iraku koji je IS osvojio te ga smatra strateškom točkom s koje je planirana “akcija svih akcija” - napad na Bagdad (od Faludže do Bagdada je samo 65 kilometara). Zatim je u ljeto šaptom pao Mosul pa se IS širio gotovo od Mediterana do predgrađa Bagdada.

No, nakon što su konsolidirane iračke snage, uz vitalnu pomoć SAD-a i Irana (u doba dok su trajali njihovi pregovori o sankcijama zbog nuklearnog programa), a Kurdi očekivano obavili svoj posao na sjeveru, IS je počeo gubiti teren pod nogama. Kako je na bojištima bilježio samo poraze, vratio se klasičnoj taktici - napadima autobombama koji su posebno bili učestali proteklih mjeseci u Bagdadu i odnosili su dnevno desetke života. Kako je sjedište organiziranja takvih napada upravo Faludža, sasvim je razumljiva odluka da se konačno krene u operaciju oslobađanja koja se već dulje pripremala.

Odgađa se Mosul

Zbog toga će biti odgođena ofenziva na Mosul, drugi grad po veličini u Iraku, ali će IS izgubiti, osim njega, posljednji veći urbani centar, a to će predstavljati dodatni negativni moralni udarac teroristima. U gradu je, prema procjenama iračkih snaga, više od 100.000 stanovnika kojima je u nedjelju javljeno da se pripreme na odlazak te su im otvoreni koridori. Faludža je gotovo u okruženju, smatra se da je u njoj između 500 i 700 boraca IS-a, ali sasvim je sigurno da je premrežena bombama iznenađenja i minama. Bez obzira na sve, irački su zapovjednici izuzetno optimistični i smatraju da će operacija biti relativno kratka kako bi se nakon nje mogli u potpunosti posvetiti pripremama za oslobađanje Mosula. Potvrđeno je također da šijitske milicije neće ulaziti u sunitski grad, kao i u Ramadiju, jer se suniti šijita boje čak i više nego IS-a.