Više od 15.000 mališana mlađih od pet godina umire svaki dan u svijetu, a razlike u smrtnosti djece su velike među zemljama, odnosno regijama, navodi se u opsežnoj studiji koju prenosi list "Priroda" /Nature/.

Od 2000. do 2017. godine, 123 milijuna djece u dobi do pet godina umrlo je u 99 zemalja koje imaju niske i srednje prihode, a obuhvaćene su studijom, piše Srna.

Taj broj čini više od 90 posto smrti u svijetu za tu dobnu kategoriju.

Kada se tome dodaju privremeni podaci za 2018. godinu, kao i procjene za zemlje koje nisu obuhvaćene studijom, kao što su Kina, Meksiko, Brazil ili Malezija, broj umrle djece mlađe od pet godina dostiže najmanje 130 milijuna.

Glavni uzroci smrti variraju prema dobi. Kod djece mlađe od godinu dana uzrok smrti najčešće je posljedica preranog rođenja.

U dobi od dvije do četiri godine češći uzroci smrti su - malarija, bolesti dijareje ili respiratorne infekcije poput upale pluća.

Opasnost od smrti do pet godina starosti deset puta je veća u nekim zemljama nego u drugima, a četrdeset puta je veća ako se upoređuju regije.

U 2017. godini samo četvoro djece do pet godina života na 1.000 njih umrlo je na području Santa Klare na Kubi. Ali, u isto vrijeme, u regiji Garki u Nigeriji umrlo je 195 mališana te dobi na njih 1.000, navodi Srna.

Smrtnost djece mlađe od pet godina na globalnom planu prepolovljena je od 2000. do 2017. sa deset milijuna na 5,4.

Studiju su uradili Institut za procjenu zdravlja Univerziteta Vašington i Statistički zavod koji se financira novcem iz Fondacije Billa i Melinde Gates.