Više od tisuću francuskih internetskih stranica bilo je na meti napada hakera koji se predstavljaju kao islamisti, nakon napada na Charlie Hebdo 7. siječnja a vrhunac tih napada mogao bi biti u četvrtak, rekli su stručnjaci za AFP.

To su uglavnom manje webstranice, rekao je Francois Paget, stručnjak u tvrtki koja je bavi izradom antivirusnih računalnih programa McAfee.

Većina napada bila je uperena na mrežne stranice lokalnih zajednica, sveučilišta, crkava i tvrtka. Njihove naslovnice su bile žrtve "defacementa", preuzimanja kontrole koja je hakerima omogućila da objave svoje poruke ideološke naravi.

Odgovornost za poruke kao što su "Alah je jedini Bog", "Smrt Francuskoj" i "Smrt Charlieju" preuzeli su "cyberdžihadisti" iz Magreba ili Mauritanije.

U prvim izjavama o preuzimanju odgovornosti spominje se da će napadi doživjeti vrhunac 15. siječnja, rekao je Gerome Billois, stručnjak za informatičku sigurnost.

Stručnjaci ističu da je teško znati koliku važnost treba dati tim porukama koje su postavile skupine aktivista: "Ovo su samo nagađanja, ali mogli bismo primjerice u četvrtak biti svjedoci napada na veće mrežne stranice ili promjene tehnike", ocijenio je Billois.

Zasad je ovo više 'cybervandalizam' nego sofisticirani napadi na visokoj razini. Još nemamo posla sa strukturiranim skupinama, rekao je Paget.