U Kabulu su u četvrtak 26. kolovoza odjeknule dvije velike eksplozije.

Jedna se dogodila se na ulazu u kabulsku zračnu luku, kod tzv. Abbey Gatea, a druga kod hotela Baron, od zračne luke udaljenog nekoliko stotina metara, a u oba slučaja radilo se o napadima bobmbaša samoubojica.

Odgovornost za napad preuzela je afganistanska ispostava Islamske države, poznata kao ISIS-K.
 

U napadima je poginulo najmanje 90 civila i 13 američkih vojnika.  Više od 160 ljudi je ranjeno, kao i 15 američkih vojnika. Među poginulima i ozlijeđenima ima djece.

Biden: Vi koji ste izveli napad, naći ćemo vas i platit ćete za ovo

Nakon napada se javnosti obratio američki predsjednik Joe Biden.

Teroristi su večeras napali Kabul, počeo je Biden. ISIS-K oduzeo je živote američkih vojnika. Ranio je mnoge civile i mnogi civili su ubijeni. Ubijeni američki vojnici bili su junaci, junaci koji su spašavali živote drugih, rekao je Biden.
 

Onima koji su izveli napad – znajte, nećemo oprostiti, nećemo zaboraviti, lovit ćemo vas i platit ćete, zaprijetio je Biden.

Moramo dovršiti ovu misiju. Teroristi nas neće zaustaviti, nastavit ćemo evakuacije. Naredio sam napade na lokacije ISIS-K. Ovi teroristi neće pobijediti. Spasit ćemo Amerikance, i naše saveznike. Udarit ćemo teroriste kad želimo, gdje želimo i kako želimo, kaže Biden.

Nešto ranije je glavni američki zapovjednik general Kenneth F. McKenzie, na presici u Pentagonu zaprijetio je akcijom protiv onih koji su izveli napad.

Talibanski glasnogovornik: Upozorili smo Amerikance

Ranije tijekom dana se oglasio talibanski glasnogovornik Zabiullah Mujahid, koji je poručio kako su talibani Amerikance upozorili na moguće napade terorističkih grupa poput ISIS-a.

Talibani su predani međunarodnoj zajednici i neće dopustiti teroristima da koriste Afganistan kao bazu za svoje operacije. Talibani su upozorili američke trupe na moguće terorističke skupine poput ISIS-a, stoji u poruci Mujahida.

Napadi uslijedili prije mnogih upozorenja

Napadi su ozlijedili nakon što je više zapadnih zemalja upozorilo na mogućnost terorističkog napada na aerodrom u Kabulu, piše Index.hr.

Britanski ministar oružanih snaga James Heappey rekao je da je prijetnja terorističkim napadom, zbog koje je niz zapadnih zemalja izdao upozorenja svima koji se nalaze kod aerodroma u Kabulu, “vrlo kredibilna”.

Prijetnju je opisao kao vrlo ozbiljnu te naveo kako izvještaji obavještajnih službi kažu da bi se napad mogao dogoditi svakog časa. Na pitanje bi li se napad mogao dogoditi u narednih par sati Heappey je samo kratko rekao: “Da.”

Nakon ovih napada, na društvenim mrežama su se mnogi sjetili Trumpovih izjava kako je ISIS tijekom njegovog mandata poražen do temelja.