Broj mrtvih uslijed zaraze koronavirusom u subotu je u Europi premašio brojku od 100 000, dok stotine Amerikanaca u više mjesta prosvjeduju protiv nametnutih restrikcija, uz podršku predsjednika Donalda Trumpa

Kako bi podržali borbu zdravstvenih radnika protiv koronavirusa, glazbenici širom svijeta održali su virtualni koncert. Šestosatni događaj, u kojem su sudjelovali, među ostalima, Rolling Stonesi, Billie Eilish i čelist Yo-Yo, organizirali su nevladina organizacija Global Citizen i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Prema podacima Sveučilišta Johns Hopkins, koronavirus je potvrđen kod 2.330.259 osoba, dok je umrlo 160.917 osoba. Na Europu, u kojoj je umrlo više od 100 000 osoba, otpada skoro dvije trećine svih smrtnih slučajeva, a na SAD gotovo četvrtina.

U SAD-u su potvrđena 735.242 slučajeva oboljenja od Covida-19, a 39.090 osoba izgubilo je život. Ipak, širenje zaraze usporava u nekim mjestima, dok je u državi New York potvrđeno najmanje smrtnih slučajeva u posljednjih nekoliko tjedana, što guverner Andrew Cuomo pripisuje socijalnom distanciranju.

Međutim, ispred parlamenata saveznih država Teksas, Maryland, New Hampshire i Ohio brojni su Amerikanci prosvjedovali protiv odredbi o nenapuštanju doma. Okupilo se stotine prosvjednika koji su mahali zastavama, a neki su nosili oružje.

Neki su se guverneri "zanijeli" s "nerazumnim" restrikcijama

Prosvjednike je ohrabrio u petak Donald Trump koji je u tri objave na Twitteru napisao kako treba "osloboditi" Michigan, Minnesotu i Virginiju.

Trump želi što brže pokretanje ekonomije kako bi smanjio negativne učinke na američko gospodarstvo, ali je ipak, nakon što je prvotno tvrdio da ima "apsolutnu" ovlast u tom pogledu, prepustio odluku o pokretanju gospodarstva guvernerima i drugim dužnosnicima na nižim razinama. U četvrtak je predstavio plan za postupno otvaranje zemlje u tri faze. Novinarima je u subotu rekao da su se neki guverneri "zanijeli" i nametnuli "nerazumne" restrikcije.

Dvostruko više Amerikanaca ne podržava prosvjednike no što ih podržava, a prema istraživanju Pewa više su zabrinuti zbog mogućeg prijevremenog ukidanja mjera, nego zbog prekasnog popuštanja.

"Pod kontrolom"

Sve više dokaza potvrđuje da je socijalno distanciranje usporilo epidemiju.

Više od 4,5 milijardi ljudi bilo je obuhvaćeno nekom vrstom karantene.

Epidemija usporava u dvije najteže pogođene Europske zemlje - Italiji i Španjolskoj.

U Španjolskoj je, prema podacima Sveučilišta Johns Hopkins, koronavirus potvrđen kod 195.416 osoba, uz 20.639 smrtnih slučajeva. Španjolska vlada produžila je karantenu do 9. svibnja u subotu.

Italija bilježi nešto manje zaraženih (175.925), ali i više smrtnih slučajeva (23.227). Od utorka su u nekim talijanskim pokrajinama otvorene knjižare, trgovine uredske opreme i trgovine dječje robe.

U Francuskoj je od koronavirusa umrlo 19.349 ljudi, a 152.978 ih je zaraženo, dok je u Njemačkoj koronavirus ustanovljen kod 143.724 osobe.

Velika Britanija ima manje zaraženih od Njemačke (115.314), ali je u toj zemlji umrlo 15.498 osoba, a u Njemačkoj 4.538.

Prema stranici Worldometers najviše mrtvih na milijun stanovnika ima Belgija, u kojoj su umrle 5.453 osobe.

Neke su zemlje, poput Japana, Velike Britanije i Meksika produžile restrikcije, dok su druge zemlje poput Švicarske, Danske i Finske otvorile trgovine i škole ovoga tjedna.

Njemačka, koja je objavila da je virus "pod kontrolom", dozvolila je otvaranje određenih trgovina, dok se dio školaraca vraća u klupe u narednih nekoliko tjedana.

Dnevnik.ba