Broj internetskih servisa, mailova i društvenih mreža s kojima se koristimo stalno raste, a za pristup svakom od tih servisa potrebna je, naravno, lozinka. S obzirom da sigurnosni stručnjaci stalno upozoravaju kako ne smijemo koristiti jednostavne lozinke, već duge i komplicirane lozinke te kako istu lozinku ne smijemo upotrebljavati za više različitih servisa, trebali bi zapamtiti više od deset (oni aktivniji korisnici i više od dvadeset) različitih i kompliciranih lozinki.

Kao dodatnu zaštitu, neki servisi poput Gmaila, Yahooa, Dropboxa i drugih koriste tzv. verifikaciju, odnosno potvrdu u dva koraka – osim klasične lozinke, za pristup tim servisima potrebno je upisati i poseban kod koji ti servisi šalju porukom na mobilne uređaje. U Yahoou su odlučili pojednostavniti ovakav način prijave te su, za sada samo za korisnike na američkom tržištu, uveli novi način prijave za koji korisnicima više uopće neće biti potrebno pamtiti lozinku.

Kako su objavili na Tumblru, lozinka je potrebna samo jedan put, prilikom postavljanja ovakvog novog načina prijave – u sigurnosnim postavkama korisnici tako, nakon što se prijave u svoj račun (za što je, dakle, potrebna lozinka) trebaju odabrati 'lozinku na zahtjev'. Svaki sljedeći put kada se budu prijavljivali na Yahooove stranice, više neće biti potrebno upisati lozinku, već će samo trebati kliknuti na link za lozinkom za zahtjev koji će se nalaziti pored kućicu za prijavu, piše Zimo.hr. Nakon klika na taj link, Yahoo će porukom poslati šifru na korisnikov telefon i samo će ta šifra biti dovoljna za prijavu na Yahooov račun.

Dakle, riječ je o verifikaciji u dva koraka u kojoj je izbačen taj prvi korak, odnosno upisivanje lozinke tako da na Business Insideru kažu kako 'više nikada nećemo morati pamtiti lozinke'. 'Ovo je prvi korak prema eliminiranju lozinki', komentirao je Dylan Casey iz Yahooa ovakav način prijave koji bi korisnicima trebao omogućiti sigurnije upravljanje mailovima na ovom servisu, no jasno je da bi moglo doći do velikih problema ako korisnici izgube telefon ili im ga netko ukrade i te podatke iskoristi za pristup podacima na Yahoou.

prvi.tv