Papa Franjo izjavio je da je vino "dar od boga" i "istinski izvor radosti". Te riječi odmah su prigrlili talijanski proizvođači vina, prenosi Guardian.

Papa je to izjavio prilikom privatnog sastanka u Vatikanu s vinarima iz cijele Italije. Našalio se "znam da vam se čini kao da sam pijan", a zatim je rekao: "Vino, zemlja, poljoprivredne vještine i poduzetništvo su božji darovi. Stvoritelj nam ih je povjerio jer ih, našom osjećajnošću i iskrenošću, možemo pretvoriti u istinski izvor radosti."

Doduše, papa je pozvao vinare da razmisle i o "etičkim odgovornostima" koje uključuje njihov posao, kao što su dobro tretiranje svojih zaposlenika i okoliša te poticanje zdravih navika što se tiče konzumacije alkohola.

Događaj je organizirao biskup iz Verone Domenico Pompii, prije sajma vina pod nazivom Vinitaly, koji se u Veroni održava svakog travnja. "Ključ za uživanje u vinu je mjera", rekao je Pompii. "Sveti Pavao je to rekao. Čašica te može razveseliti, ali samo ako se pije s mjerom."

EU predlaže uvođenje obaveznih zdravstvenih upozorenja na sva alkoholna pića

Italija je protiv prijedloga da zdravstvena upozorenja postanu obavezna na svim alkoholnim pićima u Europskoj uniji. Takvu mjeru uvela je Irska, koja će od 2026. imati upozorenje na svakoj boci piva, vina i žestice. Italija, Španjolska i još šest europskih država protivi se ovoj mjeri.

Konzumacija vina u Italiji pada zadnjih 15 godina, iako raste udio umjerene konzumacije, prema Istatu, talijanskoj nacionalnoj agenciji za statistiku. Talijanski vinari hvale se da Talijani imaju bolje navike što se tiče uživanja u vinu u usporedbi sa susjedima iz sjeverne Europe.

Federico Bricolo, predsjednik Veronafierea, koji organizira Vinitaly, rekao je da je vino "simbol tradicije te društveno i ekološki održivog ekonomskog sustava." Dodao je i da vino približava ljude.

Papa Franjo i prije je pokazao da cijeni vino. Tijekom obraćanja 2016. rekao je da je vino ključni dio svadbene proslave. "Mladenci bi se trebali sramiti zbog svadbe bez vina. Zamislite da ljudi na svadbi piju čaj", rekao je. Vino je i ključni element katoličke mise. Istraživanje iz 2014. pokazalo je da se u Vatikanu popije više vina po stanovniku nego u bilo kojoj drugoj državi.