O rezultatima poslovanja u prvoj polovici ove godine, novim uslugama i ponudama, 4G mreži, investicijskim projektima i drugim procesima u HT ERONET-u, u intervjuu za Večernji list BiH govori predsjednik Uprave Vilim Primorac.

„Rast baze korisnika i kontinuirano ulaganje u nove tehnologije potvrda su opravdanosti odluke da samo kontinuiranim investicijama možemo dugoročno osigurati stabilan rast“, ističe Primorac.

Gospodine Primorac, prošlo je prvih šest mjeseci ove poslovne godine koja je bila u znaku 4G mreže. Kakvi su rezultati HT ERONET-a?

–    Ono što želim ponajprije naglasiti jest da je, općenito, u telekomunikacijskom sektoru, već dugi niz godina, očigledan pad prihoda. Tako je i HT ERONET, u prvih pola godine, ostvario lošiji rezultat od očekivanoga, s obzirom na niz stvari koje nismo mogli predvidjeti našim planom.

Neto dobit HT ERONET-a u prvih je pola godine negativna, ali očekujemo da se taj rezultat neutralizira u drugoj polovici godine, primarno zahvaljujući svim aktivnostima koje smo poduzeli i koje poduzimamo.  

Koji su razlozi za takav rezultat?

–    Bitno je naglasiti da u situaciji u kojoj je pad prihoda prisutan na tržištu, što sam već kazao, intenzivno radimo na optimizaciji poslovnih troškova.

Nažalost, jedna od stavki koja ima velik negativan utjecaj na naš rezultat je i neočekivano velik iznos naknada RAK-a za korištenje radiofrekvencijskog spektra, iznos koji nismo uključili u plan poslovanja za ovu godinu.

S nestrpljenjem smo iščekivali konačnu dozvolu za 4G i bili spremni s tehničkom implementacijom krenuti odmah po dobivanju licencije, ali nas je, s obzirom na ranije najave, iznenadio konačni iznos cijene licencije od 17,5 milijuna KM i dodatnih 2,2 milijuna KM godišnjih naknada za korištenje radiofrekvencijskog spektra.

Smatramo da ovakvo povećanje naknada nije opravdano u situaciji kada tehnička platforma za potpunu komercijalizaciju 4G licencije još nije izgrađena, tako da ispada da moramo unaprijed platiti nešto što još nismo počeli koristiti u punom opsegu.

Prošla i ova godina su, inače, u znaku intenzivnog procesa transformacije i modernizacije naše cjelokupne mreže i usluga, a cjelovita IT transformacija, proces je koji je u tijeku i koji zahtijeva velika ulaganja.


HT ERONET, zapravo, bilježi i dosta pozitivnih trendova. Moram primijetiti da ste ove godine išli s jako povoljnim i za korisnika zanimljivim SMART tarifama koje su izazvale pravi bum na tržištu, te Roaming internet opcijama.

–    Tako je. Ono što želim istaknuti jest da bilježimo nastavak trenda rasta korisničke baze u mobilnom segmentu, prioritetno iz baze prenesenih brojeva, unutar kojega HT ERONET ima izvanredne rezultate postotnog udjela, većeg od 50% svih prenesenih brojeva. To je, opet, dokaz povjerenja koje nam daju korisnici drugih telekoma te opravdava naš dugoročni smjer ulaganja u kvalitetu usluga i zadovoljstvo korisnika.

Sigurno su ovom pozitivnom trendu, u mobilnom segmentu, doprinijele i nove SMART tarife lansirane usporedo s uvođenjem dugoočekivane 4G tehnologije te naše Roaming internet opcije koje su, kao jedinstvenu ponudu na tržištu, naši krajnji korisnici dobro prihvatili, s trendom kontinuiranog rasta.

Bilježimo i stabilizaciju prihoda u segmentu fiksnih usluga, te otvaranje novih tržišnih niša. Ovo se posebice odnosi na segment ICT-ja gdje smo, uz rast prihoda od postojećih usluga te uz novoplasirane usluge, uspjeli ostvariti povećanje prihoda i do 20% u usporedbi s prošlom godinom, a sve u skladu s dugoročnom orijentacijom transformacije u digitalnu kompanije koje će, siguran sam, znati odgovoriti izazovima telekoma u 21. stoljeću.

Na tragu spomenute 4G tehnologije, što mogu očekivati korisnici HT ERONET-a?

–    Naši korisnici u idućem razdoblju mogu očekivati niz novih usluga. U prvome redu tu mislim na usluge mobilnog interneta te usluge temeljene na OTT tehnologijama.


Već ste kazali – licencija i ulaganje u 4G mrežu kompaniju je jako puno stajalo. Na Sajmu gospodarstva u Mostaru ste ju promovirali, u svibnju je puštena u komercijalnu uporabu. Dokle se došlo s projektnim aktivnostima?

–    Iznimno smo zadovoljni dinamikom projektnih aktivnosti, tako da već u dobrom dijelu gradova i općina diljem BiH imamo prisutan 4G (4G+) signal. Uz kontinuitet radova na terenu, kvaliteta i dostupnost mreže i usluga, iz tjedna u tjedan, bit će sve bolja. Sasvim sigurno ćemo uvjete definirane licencijom ispuniti mnogo ranije no što je to predviđeno.

U srpnju smo potpisali i okvirni ugovor s Ericssonom Nikolom Teslom o širenju LTE mreže u cijeloj BiH, a time smo već i 5G ready, tj. napravljen je veliki iskorak ka mreži posljednje generacije. Naime, mobilna mreža četvrte generacije, u istom trenutku je i 5G ready i IoT ready, čime, s naše strane, želimo omogućiti sve da naši korisnici u BiH više nikada ne čekaju na novu generaciju mreže, kao što su čekali na 4G.

Korisnici su se uvjerili da 4G mreža omogućava oko 10 puta veću brzinu downloada i oko 20 puta veću brzinu uploada podataka u odnosu na 3G mrežu, što, u kontekstu korisničkog iskustva znači da, primjerice, možete uživo gledati HD televizijski program bez čekanja na učitavanje, igrati online igrice bez prekida ili ostvarivati videopozive u savršenoj HD kvaliteti.

Što će donijeti 5G u odnosu na 4 G tehnologiju?

–    Veće korisničke brzine, ali i izrazito brz odziv mreže od sveg nekoliko milisekundi. Gigabitne brzine i značajno smanjenje latencije („kašnjenja signala“), donijet će nove mogućnosti vezane za razvoj umjetne inteligencije te veliki kapacitet u smislu broja korisnika i istodobno povezanih uređaja (IoT).

Ovih dana predstavljena je i ekskluziva u Vašoj HOME.TV ponudi – kanal Game Bar. O kakvom sadržaju se radi?

–    Game Bar prvi je hrvatski TV kanal iz područja eSport/Gaming industrije koji je na području BiH isključivo i ekskluzivno – dio ponude HOME.TV usluge.

Spada u kategoriju sportskih kanala, donosi uglavnom domaću produkciju, hrvatsku eSport Superligu, značajnije turnire iz Hrvatske i svijeta i potpunu interakciju s gledateljima. Kanal je omogućen u SD i HD rezoluciji. Uz svakodnevne TV emisije, na kanalu se mogu pratiti i prijenosi uživo.

Inače, e-Gaming industrija u svijetu u velikoj je ekspanziji te pruža mnoštvo mogućnosti. Uz naše potencijale i ideje, vjerujem da ćemo skoro izaći s novim zanimljivim i ekskluzivnim projektima iz ovog područja.

Podsjetimo, prošle je godine, 9. srpnja, potpisan Granski kolektivni ugovor za bh. telekom operatere u trajanju od dvije godine, između Vlade Federacije BiH i sindikata svih telekoma. Što je njime regulirano? S kojim se još izazovima kao kompanija susrećete?

–    Stupanjem na snagu novoga Granskoga kolektivnog ugovora, nastavljena je praksa iz prethodnih ugovora po kojima su zadržana sva prava radnika u obimu koji naše poduzeće može podnijeti. Naglašavajući činjenicu da su radnici HT-a Mostar najveći kapital i snaga ove kompanije, u razdoblju koje slijedi nastojat ćemo sačuvati status istih, unatoč brojnim izazovima…

Izazov poslovanju svakako predstavlja i ekspanzija alternativnih operatera poput Vibera i WhatsApp-a, te znatno niže cijene roaminga u međunarodnom prometu od 1. srpnja u zemljama Zapadnog Balkana, što je, podsjetimo, dogovoreno Regionalnim sporazumom o roamingu, potpisanome na drugom Digitalnom summmitu Zapadnog Balkana u Beogradu.

Na tržištu rada, svjedoci smo tomu, vlada zahtjevna i izazovna borba za svako radno mjesto. Kako HT ERONET odgovara ovim izazovima?

–    Jedno od naših strateških opredjeljenja jest sačuvati radna mjesta, i, na drugoj strani, mladima omogućiti zaposlenje, usavršavanje, praksu.

Također, jedna od naših strateških odrednica jest i društveno odgovorno poslovanje što svakodnevno potvrđujemo u praksi. Pružamo potporu projektima lokalne zajednice; tu je i iznimna suradnja sa Sveučilištem s kojim imamo potpisan sporazum, između ostaloga – i na području studentske prakse.

Imamo i 100-njak studenata koji su kod nas angažirani preko studentskog servisa za što dobivaju naknadu, a kroz rad, upoznaju se s procesima i funkcioniranjem HT-a, uče, stječu iskustvo…

Aktivno radimo na izgradnji partnerskih modela, kako s kompanijama iz telekom sektora, tako s drugim industrijskim granama.

Ovdje bih napomenuo kako se Telco/ICT tržište u BiH dodatno preslaguje uslijed zahtjeva tržišta za sve većom brzinom odziva na zahtjeve korisnika te potrebom za optimizacijom sve složenijeg poslovanja.

Ukorak s brojnim tržišnim zahtjevima i promjenama, u planu su transformacija i reorganizacija poduzeća u čiji proces su uključeni i zaposlenici, kroz izravne konzultacije i razgovore, a u cilju što učinkovitije i bolje provedbe planirane transformacije koja je neophodna. Od zaposlenika, dakle, očekujemo razumijevanje i daljnje aktivno sudjelovanje u svim procesima koji su pred nama.