Primjer Wuhana, epicentra epidemije koronavirusa u Kini gdje nijedan novi slučaj zaraze nije prijavljen od četvrtka, predstavlja nadu za svijet, ocijenio je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"U Wuhanu od četvrtka nije prijavljen nijedan novi slučaj zaraze i to je prvi put od izbijanja epidemije", rekao je Ghebreyesus na on-line konferenciji za novinare u Ženevi.

Prema njegovim riječima, Wuhan ulijeva nadu svijetu jer se pokazuje da se najgora situacija može promijeniti na bolje.

U Kini, drugi dan zaredom, nema novih slučajeva infekcije COVID-19.

Italija je sada najugroženija zemlja ispred Kine koja ima 80.976 slučajeva zaraze i 3.248 mrtvih, dok je u Italiji prijavljen 47.021 zaraženi pacijent i 4.032 umrlih.

Na globalnoj razini, od koronavirusa umrlo je 11.015 osoba od kada se ta bolest pojavila u prosincu. Inficirano je više od 250.000 ljudi.

"Naravno, treba ostati oprezan, jer situacija može ponovo da se obrne. Međutim, iskustvo gradova i zemalja gde se bilježi pad oboljelih ulijeva nadu i hrabrost ostatku svijeta", rekao je Ghebreyesus.

Dodao je kako iako je bolest posebno opasna za starije osobe i kronične bolesnike, i mladi trebaju imati na umu da nisu "nepobjedivi" i da trebaju ograničiti društveni život, prenosi Beta.

WHO je navela da će od sada više koristi termin "fizičko distanciranje" od "društvenog distanciranja" kako bi bolje opisala potrebu zadržavanja fizičke razdaljine između ljudi kako bi se spriječilo širenje virusa.

Dodaje se da promjena termina treba značiti da fizička izolacija ne znači i društvenu izolaciju, jer je važno zadržati dobro zdravlje tijekom krize, a društveni kontakti mogu se ostvarivati i bez fizičkog prisustva.

WHO je ponudila broj na aplikaciji WhatsApp na kojoj se mogu naći pouzdane informacije o pandemiji. Dovoljno je da se porukom ukuca "hi" na broj +41 798 931 892. Za sada je taj servis dostupan na engleskom a sljedećeg tjedna će biti i na drugim jezicima.

Bljesak.info