Na jučer održanoj sjednici Općinskog vijeća Prozor-Rama našla se informacija Doma zdravlja Rama o problemima zdravstvene zaštite zbog nepoštivanja Kolektivnog ugovora. Imajući u vidu značaj zdravstvene zaštite, koja bi trebala biti oslobođena svih političkih predznaka, OO HDZ BiH podržava otvaranje rasprave o problemima u funkcioniranju zdravstvene zaštite na području naše općine. Nedavni štrajk zdravstvenih djelatnika, čijim smo nastojanjima da poprave svoj status  i putem javnog priopćenja dali punu potporu, dovoljno je upozorenja da se ovoj problematici treba posvetiti s punom pozornošću i uz uvažavanje relevantnih pokazatelja koji bi mogli biti osnova za dijagnosticiranje problema i pronalazak rješenja za financijske dubioze u kojima se Dom zdravlja očito nalazi.

S obzirom na ozbiljnost problema OO HDZ BiH Rama smatra da se o funkcioniranju Doma zdravlja treba zakazati tematska sjednica, uz sudjelovanje svih relevantnih čimbenika od rukovodstva Doma zdravlja, općinske nadležne službe, općinskog načelnika, predstavnika Zavoda za zdravstveno osiguranje, predstavnika Ministarstva zdravstva, predstavnika sindikata uposlenih u Domu zdravlja, ali i svih drugih zainteresiranih strana, prvenstveno korisnika usluga Doma zdravlja prenošenjem sjednice putem valova Radio postaje Rama. Nažalost, o problemu zdravstva se raspravlja u uskom krugu onih koji su do navedenog stanja u Domu zdravlja i doveli, te je teško očekivati da su oni u stanju ponuditi adekvatna i dugoročno održiva rješenja.

Imajući u vidu da pristup rješavanja karcinoma u funkcioniranju zdravstva nisu postavljeni na zdravim temeljima i uz uzajamno poštivanje svih relevantnih političkih subjekata, naši vijećnici nisu jučer nazočili sjednici Općinskog vijeća. Ovakvim svojim stavom žele ukazati ramskoj javnosti da ne žele sudjelovati, niti svojom nazočnošću sjednici davati legitimitet protuzakonitim odlukama i politikantskim pokušajima rješavanja problema u zdravstvu.

Posebno nas žalosti da vladajuća većina, i pored očite svoje nesposobnosti koja se manifestira financijskim dubiozama u Domu zdravlja, krivce pokušava tražiti negdje drugdje, te su usvojeni i nekakvi zaključci o pokretanju tužbi za koje se već unaprijed zna da će biti od male koristi jer su zakonski propisi u ovoj oblasti jasni. Sukladno broju stanovnika, odnosno normativima koji reguliraju navedenu oblast, Zavod za zdravstveno osiguranje, svakog mjeseca na račun Doma zdravlja uplaćuje financijska sredstva za funkcioniranje istoga. Navedeni iznos podrazumijeva i poštivanje odredbi Kolektivog ugovora za onoliki broj uposlenih kako to predviđaju normativi prema broju stanovnika. Međutim, rukovodstvo je Doma zdravlja, uz očiti blagoslov općinskih vlasti, u proteklim godinama skoro poduplalo broj uposlenih. Jasno je da sredstva koja dolaze iz  Zavoda za zdravstveno osiguranje nisu dostatna za poštivanje odredbi Kolektivnog ugovora.

Općina se navedenim upošljavanjima obvezala da će ona iz svojih proračunskih sredstava pokrivati troškove onih uposlenih čija radna mjesta nisu predviđena normativima. Nerealno je očekivati da Općina samostalno upošljava, a da Zavod bezuvjetno prihvaća financiranje novouposlenih. Stoga i najavljena tužba predstavlja pucanj u prazno.

OO HDZ BiH Rama