Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) pozvao je lidera bosanskih Srba Milorada Dodika da prestane osporavati mandat i poziciju visokog predstavnika Christiana Schmidta, upozorivši ga kako takvim ponašanjem izravno krši Daytonski sporazum.

Dodik već mjesecima pokušava osporiti zakonitost imenovanja Schmidta za visokog predstavnika jer o tome nije bilo rasprave na Vijeću sigurnosti UN-a, što je opet rezultat blokade koju je nametnula Rusija. Iako je formalno i ta država članica Upravnog odbora PIC-a zajedno s najutjecajnijim zapadnim zemljama i Turskom, Moskva je svoje djelovanje u tom tijelu samovoljno obustavila te kao i Dodik zastupa stajalište da Schmidt nije zakonito imenovan.

"Upravni odbor Vijeća za provedbu mira poziva predsjednika RS-a Milorada Dodika da odmah prekine sa svojom politikom nepriznavanja visokog predstavnika i nesuradnje s visokim predstavnikom, što je štetno po interese RS-a", stoji u izjavi Upravnog odbora PIC-a dostavljenoj u petak medijima u Sarajevu.

Dodik: To je skupina frustriranih veleposlanika

Istaknuli su kako odlučno odbacuju sve pokušaje podrivanje legitimiteta Ureda visokog predstavnika (OHR) te su upozorili kako međunarodna zajednica zadržava pravo uporabe svih instrumenata nužnih za očuvanje Daytonskog sporazuma i teritorijalnog integriteta BiH.

Dodik je odmah nakon toga na društvenoj mreži X odbacio izjavu PIC-a opisujući je kao stajalište "skupine frustriranih veleposlanika" te tvrdi da njima manipulira američki veleposlanik Michael Murphy.

Poručio je kako će Schmidta priznati tek kada njegovo imenovanje bude potvrđeno rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a iako je ranije glavni tajnik svjetske organizacije Antonio Guterres posebnim pismom izvijestio članicu Predsjedništva BiH Željku Cvijanović da to nije mandat i zadaća UN-a. Rusko veleposlanstvo odmah je podržalo Dodika izjavom u kojoj tvrde kako Schmidt ni za njih nije visoki predstavnik.